WOK-status check doen?

WOK-status check

Ben je van plan een tweedehands voertuig te kopen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van of het voertuig een WOK-status heeft. De term “WOK-status” staat voor “Wacht Op Keuren”. Het geeft aan dat een voertuig bijvoorbeeld na een ernstig ongeval schade heeft opgelopen en nog niet is goedgekeurd voor gebruik op de weg. In Nederland wordt deze status beheerd door de RDW (Rijksdienst Wegverkeer), de officiële instantie voor voertuigregistratie en -certificering. 

Wat is een WOK-status?

Een WOK-status wordt gegeven aan voertuigen die betrokken zijn geweest bij bijvoorbeeld een ernstig ongeval of schade hebben opgelopen die de veiligheid van het voertuig in gevaar kan brengen. Zodra een voertuig deze status heeft, mag het niet de openbare weg op totdat het door de RDW is gekeurd en als veilig is bevonden. Deze status wordt niet alleen maar gegeven wanneer een voertuig een ongeluk heeft gehad, maar kan eigenlijk altijd gegeven worden wanneer een voertuig niet geschikt is voor de openbare weg. Bij een auto kan dit ook bijvoorbeeld een uitlaat zijn die te hard, dus illegaal is. Bij een scooter komt een WOK-status ook veel voor. Een WOK-status bij een scooter wordt veel gegeven wanneer een scooter opgevoerd is (dus harder rijdt dan de toegestane snelheid). 

Hoe wordt de WOK-status vastgesteld?

Hoe wordt een WOK-status vastgesteld? De RDW kan een voertuig een WOK-status toekennen na een inspectie of na een melding van een ernstig ongeval. Deze inspectie is een (grondige) controle van de schade aan het voertuig, waarbij wordt beoordeeld of het voertuig nog aan de wettelijke veiligheidsnormen voldoet. Daarnaast kan het ook zijn dat je aan de kant wordt gehouden met je voertuig tijdens een wegcontrole en dat er dan een WOK-status aan je voertuig wordt toegekend. 

Waarom is de WOK-status belangrijk?

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de WOK-status van een voertuig dat je overweegt te kopen. Een voertuig met een WOK-status kan ernstige verborgen schade hebben die de veiligheid van het voertuig en de inzittenden in gevaar brengt. Een voertuig heeft natuurlijk niet voor niets een WOK-status gekregen. Bovendien kan het rijden in een voertuig met een WOK-status leiden tot juridische problemen en boetes, omdat het rijden met een voertuig met een WOK-status strafbaar is. 

Wanneer je dus een voertuig koopt met een WOK-status moet je ten eerste ervoor zorgen dat het voertuig weer aan de gestelde eisen van de RDW voldoet en vervolgens het voertuig opnieuw laten keuren. Dit herstellen van een voertuig kost geld, het vervoer naar een keurlocatie kost geld en dan kost het keuren ook nog eens geld. De kosten voor keuren bij de RDW zijn als volgt (voor voertuigen tot en met 3.500 kilogram):

OmschrijvingKosten
Schadekeuring voertuig€ 53,00
Herinschrijving voertuig€ 79,00
Periodieke keuring APK-voertuig€ 77,00

Hoe kan ik de WOK-status van een voertuig controleren?

Gelukkig is het controleren van de WOK-status van een voertuig vrij eenvoudig. Je kunt dit doen via de officiële website van de RDW of via erkende dienstverleners die deze informatie aanbieden, zoals de kentekencheck op onze website. Ga bij RDW naar ‘status van het voertuig’ en kijk dan bij verbod voor rijden op de weg. Als hier nee staat heb je geen WOK-status. 

Stappen om de WOK-status te controleren:

Wil je checken of een voertuig een WOK-status heeft? Volg dan deze 3 stappen:

  1. Voer het kenteken in: Voer het kenteken van het voertuig in waarvan je de WOK-status wilt controleren.
  2. Resultaten bekijken: Zodra je het kenteken hebt ingevoerd, krijg je direct informatie over de WOK-status van het voertuig, samen met andere relevante gegevens zoals merk, model, bouwjaar, en kilometerstand.
  3. Interpretatie van de WOK-status: Als het voertuig een WOK-status heeft, betekent dit dat het voertuig niet geschikt is voor gebruik op de openbare weg totdat het door de RDW is goedgekeurd. Het is verstandig om hier eerst een expert naar te laten kijken voordat je besluit het voertuig te kopen.
Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love