Geplaatst op

Wat is een witte kentekenplaat?

Wat is een witte kentekenplaat?

In Nederland speelt het kenteken een grote rol in de identificatie en registratie van voertuigen. Elk voertuig op de openbare weg is verplicht een officiële, door de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) uitgegeven kentekenplaat te hebben en te dragen op de juiste manier op het voertuig. Een Nederlandse kentekenplaat is natuurlijk normaal geel met zwarte letters, maar er bestaat ook een witte kentekenplaat. 

Er zijn bepaalde situaties waarin een witte kentekenplaat niet alleen toegestaan is, maar zelfs verplicht is. Deze pagina gaat in op de witte kentekenplaat, wanneer deze gebruikt mag worden en de regelgeving eromheen volgens de RDW.

Situaties voor het gebruik van witte Kentekenplaten

Wanneer wordt een witte kentekenplaat gebruikt? Deze plaat kan in verschillende situaties worden gebruikt:

  • Bij diefstal of vermissing
  • (Sommige) Aanhangwagens en fietsendragers
  • Export van voertuigen
  • Transito
  • Weging en onderzoek

Diefstal of Vermissing

Bij diefstal of vermissing van zowel kentekenplaten als het kentekenbewijs, staat de RDW tijdelijk gebruik van witte kentekenplaten toe. Voordat deze echter gebruikt mogen worden, moet er een nieuw kentekenbewijs aangevraagd worden. Met dit nieuwe kentekenbewijs kan de eigenaar vervolgens de standaard gele kentekenplaten weer aanschaffen. Belangrijk hierbij is het hebben van het proces-verbaal van aangifte van vermissing of diefstal. Ook is de keuze voor het juiste model witte plaat belangrijk. Dit is afhankelijk van het type voertuig dat je hebt.

Aanhangwagens en fietsendragers onder 751 kg

Een wit kenteken komt het vaakst voor bij aanhangers en fietsendragers onder de 751 kg. Voor lichte aanhangwagens en fietsendragers die minder wegen dan 751 kg, is het gebruik van een witte kentekenplaat vereist, omdat de reguliere kentekenplaat niet meer (voldoende) zichtbaar is. De keuze van het model is hier ook afhankelijk van de vorm en het type voertuig.

Export van voertuigen

Ook bij de export (uitvoer) van voertuigen worden soms witte kentekenplaten gebruikt. Bij de export van voertuigen spelen witte kentekenplaten een rol in het identificeren dat het voertuig bestemd is voor export. Dit vereist het gebruik van specifieke modellen platen, alsook het ‘kentekenbewijs deel II voor uitvoer’, dat fungeert als bewijs van export.

Transito (Doorvoer)

Voor voertuigen die Nederland alleen doorreizen (transito), worden ook soms witte kentekenplaten gebruikt. Deze platen maken duidelijk dat het voertuig tijdelijk en voor specifieke doeleinden binnen Nederland is.

Weging en onderzoek (Eendagskenteken)

In situaties waarbij een voertuig gewogen moet worden of onderzocht door de RDW (bijvoorbeeld voor keuring), is het gebruik van een witte kentekenplaat met eendagskenteken ook gebruikelijk. Dit witte kenteken toont aan dat het voertuig tijdelijk, voor specifieke doeleinden, gebruikmaakt van de openbare weg.

Check als je een wit kenteken wilt gaan gebruiken altijd goed de website van de RDW. De RDW geeft uitgebreide informatie over alles situaties waarin je een wit kenteken mag gebruiken en legt ook uitgebreid uit waar je allemaal rekening mee moet houden. 

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love