Geplaatst op

Wat is het verschil tussen snor- en bromfietsen en scooters?

Wat is het verschil tussen snor- en bromfietsen en scooters?

Als je door Nederland rijdt, zie je vaak verschillende gemotoriseerde tweewielers op de weg (zoals: scooters, brommers en motoren). Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een snorfiets, een bromfiets, een brommer en een scooter? Op deze pagina gaan we dieper in op de kenmerken van deze gemotoriseerde tweewielers en regels rondom deze voertuigen.

Wat is een scooter?

Wat is een scooter? Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee wielen, waarbij je met je benen naast elkaar zit. Doordat je met je bennen naast elkaar zit, dus naar voren, zit je comfortabeler dan op een brommer waarbij je je benen ernaast hebt. Scooters zijn ook vaak wat groter en hebben meer body dan een brommer. Voorbeelden van populaire scooters zijn bijvoorbeeld: Vespa Sprint, Vespa Primavera en Piaggio Zip.

Wat is een brommer?

Wat is een brommer? Een brommer is ook een gemotoriseerde tweewieler met twee wielen. Bij een brommer zit je met je benen naast het voertuig. Daarnaast heeft een brommer vaak wat minder body dan scooter. Voorbeelden van populaire brommers zijn: Vespa Ciao, Tomos en Puch.

Bromfiets

Wat is een bromfiets? Een bromfiets kan zowel een brommer als een scooter zijn, maar een bromfiets is anders dan een snorfiets. Het verschil zit hem voornamelijk in de snelheid en de verplichting om op de rijbaan te rijden. Bromfietsen hebben een maximumsnelheid van 45 km/uur en zijn daarom sneller dan snorfietsen. In de bebouwde kom moeten bromfietsen op de rijbaan rijden, tenzij anders aangegeven door verkeersborden. Daarnaast moet je op een bromfiets een helm op en heb je een gele kentekenplaat (vierkant). 

Snorfiets

Wat is een snorfiets? Een snorfiets heeft een maximumsnelheid van 25 km/uur. Snorfietsen mogen deels op het fietspad en deels op de rijbaan rijden. Een helm is tegenwoordig verplicht voor snorfietsen (Sinds 1 januari 2023), net als een blauw kentekenplaatje en een verplichte WA-verzekering. Eerst was een helm niet verplicht op een snorfiets en was dit dan ook het grote voordeel van deze soort scooter/brommer. 

Verschillen brom- en snorfiets

EigenschapSnorfietsBromfiets
Maximumsnelheid25 km/uur45 km/uur
RijbewijsRijbewijs verplichtRijbewijs verplicht
HelmVerplichtVerplicht
Rijbaan/FietspadDeels rijden op fietspad, deels op rijbaanOp rijbaan, tenzij anders aangegeven
KentekenplaatBlauwGeel
VerzekeringVerplichte WA-verzekeringVerplichte WA-verzekering
Bromfiets en snorfiets
Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love