Geplaatst op

Wat is een tenaamstellingscode en hoe ziet deze eruit?

Wat is een tenaamstellingscode en hoe ziet deze eruit?

Als je een auto of ander voertuig bezit in Nederland, is het belangrijk om bekend te zijn met wat de tenaamstellingscode is. Deze code is een unieke code die bestaat uit 9 cijfers en is nodig voor verschillende handelingen met jouw voertuig. Hieronder leggen we uit wat een tenaamstellingscode precies is, waarom het belangrijk is, en hoe deze code eruitziet.

Wat is een tenaamstellingscode?

Wat is een tenaamstellingscode? De tenaamstellingscode is een persoonlijke code die je krijgt van de RDW die wordt gebruikt voor de administratieve afhandeling van voertuigen in Nederland. Deze code bestaat uit 9 cijfers en 2 delen:

  1. Deel 1: Dit deel, bestaande uit 4 cijfers, ontvang je direct bij de aankoop van een voertuig. Het wordt verstrekt door de verkoper of dealer. Beide gebeurt dit via de RDW. 
  2. Deel 2: Het tweede deel van de tenaamstellingscode, bestaande uit 5 cijfers, wordt per post verzonden samen met de brief waarin het kentekenbewijs zit. Dit deel ontvang je dus niet direct bij aankoop, maar later via de post.

Waarvoor heb je de tenaamstellingscode nodig?

Waarvoor heb je deze code nodig? De tenaamstellingscode wordt gebruikt bij: verkopen, inruilen, slopen of uitvoeren van een voertuig

  • Verkopen: Bij de verkoop van jouw voertuig moet de nieuwe eigenaar de tenaamstellingscode ontvangen om het voertuig op zijn of haar naam te kunnen zetten.
  • Inruilen: Wanneer je jouw voertuig inruilt bij een dealer of garage, is de tenaamstellingscode nodig om het voertuig van jouw naam af te kunnen krijgen.
  • Slopen: Bij het laten slopen van jouw voertuig moet de tenaamstellingscode worden overhandigd aan het sloopbedrijf voor de administratieve afhandeling.
  • Uitvoeren: Als je jouw voertuig naar het buitenland wilt exporteren, wordt de tenaamstellingscode gebruikt voor de administratieve afhandeling bij de RDW.

Hoe ziet een tenaamstellingscode eruit?

Hoe ziet een tenaamstellingscode eruit? Een tenaamstellingscode bestaat, zoals eerder vermeld, uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit 4 cijfers en het tweede deel bestaat uit 5 cijfers. Samen vormen deze twee delen de unieke code die nodig is voor de genoemde procedures.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love