Geplaatst op

Wat is een marge-auto?

Wat is een marge-auto?

Het begrip ‘marge-auto’ en ‘BTW-auto’ kom je vast wel eens tegen als je op zoek bent naar een tweedehands voertuig. Maar wat betekenen deze begrippen precies en wat voor invloed hebben ze op jou als (zakelijke) autokoper? Op deze pagina gaan we dieper in op deze twee belangrijke begrippen en vertellen we de verschillen.

Marge-auto en BTW-auto: Wat is het verschil?

Wat is een marge-auto? Een marge-auto is een tweedehands voertuig waarover al een keer de BTW is betaald. Dit kan een tweedehands voertuig zijn die ooit nieuw is aangeschaft en waarover al BTW is afgedragen. Wanneer deze auto dan wordt doorverkocht dan kan zit hier geen btw meer op en kan dit dus niet meer worden teruggevorderd als je ondernemer bent.

Aan de andere kant hebben we de BTW-auto. Dit kan zowel een nieuwe auto zijn waarover nog geen BTW is betaald, als een occasion die alleen zakelijk is aangeschaft en waarover de BTW nog steeds terug te vorderen is. Een BTW-auto mag dus niet aangeschaft zijn door een particulier. 

Een marge-auto of btw-auto is dus als particulier helemaal niet relevant, omdat je als particulier de BTW niet mag niet terugvragen. Of een auto een marge-auto of een BTW-auto is, is dus alleen belangrijk voor een zakelijke koper.  

Wat betekenen deze termen voor jou als autokoper?

Voor een particuliere koper lijkt het verschil tussen marge-auto en BTW-auto dus op het eerste gezicht niet relevant. Bijna alle auto’s in de showroom van een autobedrijf zijn vaak marge-auto’s. Dit komt doordat particuliere kopers de eerder betaalde BTW niet kunnen verrekenen met de belastingdienst.

Als ondernemer is het belangrijk om te weten dat je bij aanschaf van een marge-auto geen BTW kunt terugvorderen. Dit kan zorgen voor hogere kosten voor een zakelijke koper, aangezien de prijzen van marge-auto’s vaak gelijk zijn aan die van BTW-auto’s.

De mogelijkheden voor ondernemers

Hoewel marge-auto’s op het eerste gezicht onaantrekkelijk lijken voor ondernemers, is er een legale manier om toch voordeel te behalen uit een marge-auto. Door af te zien van de margeregeling kan een deel van de aankoopprijs als BTW worden teruggevorderd. Dit vereist echter transparantie van de verkoper over de winst die op de auto wordt gemaakt. Sommige autoverkopers willen dit niet vertellen, waardoor er op deze manier ook geen BTW kan worden teruggevorderd. 

Kun je zelf zien of een auto een marge-auto is?

Of een auto een marge-auto is, is in sommige gevallen te achterhalen met een kentekencheck. Wanneer je een kentekencheck doet kun je zien of de eigenaren zakelijk of particulier zijn. Wanneer het voertuig 1 auto heeft en deze eigenaar een zakelijke eigenaar is, is de kans groot dat het gaat om een BTW-auto. 

Belangrijke overwegingen voor particulieren en ondernemers

Bij het kopen van een auto als particulier is het goed om te weten of het een marge-auto of een BTW-auto betreft, hoewel dit meestal niet expliciet wordt vermeld (omdat het voor veel mensen niet relevant is en omdat bijna alle auto’s margeauto’s zijn). Voor ondernemers kunnen de fiscale voordelen van een BTW-auto aantrekkelijk zijn, maar dit moet dan wel weer worden afgewogen tegen bijtelling en andere kosten van een BTW-auto.

Conclusie

Hoewel het onderscheid tussen marge-auto’s en BTW-auto’s op het eerste gezicht ingewikkeld lijkt, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze twee begrippen van grote invloed kunnen zijn op de aankoopbeslissing als zakelijke koper. Het raadplegen van een financieel adviseur kan helpen om de beste keuze te maken, afgestemd op jouw specifieke situatie als koper of ondernemer.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love