Geplaatst op

Wanneer is een auto een oldtimer?

wanneer is een auto een oldtimer

Je hebt vast wel eens gehoord van een oldtimer. Maar wanneer wordt een auto eigenlijk beschouwd als een oldtimer in Nederland? een auto is een oldtimer wanneer deze veertig jaar of ouder is. Dit betekent dat als je voertuig de leeftijd van veertig jaar heeft bereikt, je officieel een oldtimer hebt.

Veranderingen in de regelgeving

Deze regel van wanneer een auto een oldtimer is, was eerst anders. Het kan zijn dat je hebt gehoord dat deze regel in het verleden anders was. Tot 2013 werd een auto al gezien als een oldtimer wanneer de auto 25 jaar oud was. Vanaf 2014 (eind 2013) is deze grens omhoog gegaan naar veertig jaar. Dit betekent dat auto’s die in 2014 of later zijn gebouwd, pas na veertig jaar de felbegeerde oldtimerstatus kunnen verwerven.

Voordelen van het bezitten van een oldtimer

Misschien vraag je je af wat precies de voordelen van een oldtimer zijn en waarom mensen die oldtimer status wel graag willen. Hier zijn een aantal goede redenen voor. Het grootste voordeel van het bezitten van een oldtimer is het feit dat je geen motorrijtuigenbelasting, ook wel bekend als wegenbelasting, hoeft te betalen voor je oldtimer. Dat kan je natuurlijk geld gaan besparen op jaarbasis.

Oldtimer regels

De vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers is natuurlijk erg aantrekkelijk en om misbruik te voorkomen zijn er wel een aantal regels voor oldtimers om die motorrijtuigenbelasting vrijstelling te krijgen. Er zijn een aantal dingen waar je aan moet voldoen om gebruik te maken van deze belastingvrijstelling. Ten eerste moet je oldtimer veertig jaar geleden in gebruik zijn genomen, wat in feite betekent dat de auto zijn eerste toelating (DET) moet hebben gehad. Die 40 jaar gaat dus niet om het bouwjaar, maar om het daadwerkelijk in gebruik nemen. Ook moet de oldtimer uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt en moet deze op naam staan van een particulier, dus niet van een bedrijf.

Verzekering voor je oldtimer

Het verzekeren van een oldtimer werkt ook anders dan bij ‘normale’ auto’s. Het bezitten van een oldtimer brengt niet alleen belastingvoordelen met zich mee, maar ook speciale verzekeringsvereisten en een speciale verzekering. Oldtimers hebben in veel gevallen hun eigen speciale oldtimerverzekeringen. Deze verzekeringen zijn vaak wat strenger dan normale autoverzekeringen. Veel van deze oldtimer verzekeraars stellen bijvoorbeeld als eis dat de oldtimer alleen recreatief gebruikt mag worden. Daarnaast wordt de waarde van de oldtimer vaak vastgesteld door een taxatie, en dit is het bedrag waarvoor de auto verzekerd wordt. 

Geld besparen?

Wil je geld gaan besparen door een oldtimer te kopen, omdat je geen wegenbelasting betaald? Ons advies zou zijn om dan alsnog geen oldtimer te kopen. Een oldtimer is tenslotte ook een auto van 40 jaar oud. Hierdoor hebben sommige oldtimers veel mankementen. Hierdoor is het te adviseren als je een oldtimer wilt kopen, je dit alleen moet doen als je een echte liefhebber van oude auto’s bent.  

Oldtimer

Een auto wordt beschouwd als een oldtimer zodra deze de leeftijd van veertig jaar heeft bereikt. Het zijn van een oldtimer heeft een aantal voordelen, waaronder bijvoorbeeld een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting. Om van deze voordelen gebruik te maken, moet je oldtimer wel voldoen aan een aantal specifieke eisen en kan het nodig zijn om een speciale oldtimerverzekering af te sluiten.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love