Geplaatst op

Wat is het voertuigidentificatienummer (VIN)?

Wat is het voertuigidentificatie-nummer?

Wat is het voertuigidentificatienummer? Het Voertuigidentificatienummer (VIN) is een unieke code die elk voertuig identificeert. Het Voertuigidentificatienummer (VIN) heeft veel andere benamingen. Dit nummer wordt ook wel het schleppernummer, fahrzeugnummer of serienummer, chassisnummer, framenummer, of productidentificatienummer (PIN) genoemd. In Nederland wordt dit nummer geregistreerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het registreren van voertuigen en alles wat daarmee samenhangt.

Wat is het voertuigidentificatienummer?

Dus wat is het voertuigidentificatienummer? Het Voertuigidentificatienummer (VIN) is als het ware de DNA-code van een voertuig. Het is een reeks van karakters die uniek zijn voor elk voertuig en geen twee voertuigen hebben dezelfde VIN. Dit nummer bevat informatie over de fabrikant, het merk, het model, de productieplaats, en het productiejaar van het voertuig. Het VIN wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals identificatie, registratie, en traceerbaarheid van voertuigen.

Het voertuigidentificatienummer is in andere landen (nog) belangrijker dan in Nederland. In sommige landen is een kenteken namelijk persoonsgebonden en kun je dus op basis van een kenteken geen voertuiginformatie achterhalen (zo heeft België geen kentekencheck). Via het chassisnummer kan er dus wel alle informatie over een voertuig achterhaald worden zonder dat je hier een kenteken voor nodig hebt. 

Waar vind je het voertuigidentificatienummer?

Waar vind je het voertuigidentificatienummer? Je kunt het voertuigidentificatienummer (VIN) op verschillende plekken vinden:

  1. Op het kentekenbewijs: Het chassisnummer staat vermeld op het kentekenbewijs van het voertuig. Dit kentekenbewijs is een belangrijk document dat de eigenaar van het voertuig moet kunnen tonen bij controle. Dit nummer staat op de achterkant van het kentekenbewijs onder het kopje voertuigidentificatienummer. 
  2. Ingeslagen in het voertuig: Het VIN is ook vaak ingeslagen in het chassis of frame van het voertuig. Dit zorgt ervoor dat het nummer moeilijk weg te halen of te veranderen is, waardoor het een betrouwbare vorm van identificeren van een voertuig is.
  3. Op de constructieplaat of het typeplaatje: Op sommige voertuigen wordt het VIN vermeld op een speciale plaat, zoals de constructieplaat of het typeplaatje. Deze plaatjes bevinden zich meestal op goed zichtbare plaatsen in het voertuig, zoals in de motorruimte of op de carrosserie.

Lees ook: hoe kan ik het chassisnummer vinden van mijn auto?

Hoe vind je waar het VIN ingeslagen is?

Hoe vind je waar het VIN ingeslagen is? Als je niet zeker weet waar het voertuigidentificatienummer in jouw voertuig ingeslagen is, kun je dit makkelijk controleren via de website van de RDW. Op de website van de RDW kun je gebruikmaken van de Online Voertuig Informatie (OVI) service. Hier kun je aan de hand van het kenteken van het voertuig informatie opvragen, waaronder de plek van het chassisnummer. Door het kenteken in te voeren, krijg je een informatie van alle gegevens van het voertuig, inclusief de locatie van het voertuigidentificatienummer. Let op dat ze dit op de website van de RDW chassisnummer noemen. 

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love