Geplaatst op

Verbruik auto berekenen

Verbruik auto berekenen

Wil je het verbruik van je auto berekenen? Het berekenen van het verbruik van een auto is een steeds belangrijker aspect geworden voor autobezitters en gebruikers in Nederland. Of je nu een nieuwe auto overweegt aan te schaffen of wilt weten hoe zuinig jouw huidige auto is, het is handig om inzicht te hebben in het verbruik binnen verschillende rijomstandigheden. Gelukkig biedt een kentekencheck op voertuiggegevens.eu een gedetailleerd inzicht in het verbruik van een auto, met informatie rechtstreeks van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW).

Wat is verbruik?

Ga je, bereken hoe zuinig je auto is? Dan is het eerst handig om te weten wat verbruik precies is. Voordat we dieper ingaan op het berekenen van het verbruik van een auto, laten we eens kijken naar wat verbruik eigenlijk betekent.

Het verbruik van een auto verwijst naar de hoeveelheid brandstof die een voertuig nodig heeft om een bepaalde afstand af te leggen. Dit is een belangrijke factor bij het bepalen van de gebruikskosten van een auto en heeft ook impact op het milieu. Het verbruik van een auto wordt in veel gevallen uitgedrukt op per liter of per 100 kilometer. Zo wordt er veel gesproken over bijvoorbeeld 1 op 10 (liter/kilometers) wat betekent dat een auto voor 10 kilometer 1 liter brandstof verbruikt. Daarnaast gaat het bij een kentekencheck over bijvoorbeeld 10/100 (liter/kilometer). 

Waarom is het belangrijk?

Hoeveel verbruikt mijn auto is een vraag die steeds vaker wordt gesteld. Dit komt doordat het verbruik van een auto om verschillende redenen belangrijk is.  

  • Kosten: Brandstof is de afgelopen tijd steeds duurder geworden, dus veel mensen kijken nu naar het verbruik van de auto om kosten te besparen. Het verbruik van een auto heeft natuurlijk directe invloed op de kosten van de brandstof. Hoe zuiniger een auto is, hoe minder brandstof er nodig is en dus hoe lager de brandstofkosten zullen zijn.
  • Milieu: Minder brandstofverbruik betekent ook minder uitstoot van schadelijke stoffen, wat bijdraagt aan een schonere en gezondere leefomgeving. Zo komt er voor elke liter benzine rond de 2300 gram CO₂ vrij. 
  • Preventief onderhoud: Het bijhouden van het verbruik van een auto kan ook helpen om eventuele problemen met de motor of andere onderdelen vroegtijdig op te sporen, waardoor onnodige kosten voor reparaties kunnen worden voorkomen. Een grote verandering in het gebruik van een voertuig kan namelijk duiden op een motorisch probleem of iets anders bijvoorbeeld zachte banden. 

Verbruik auto berekenen in verschillende omstandigheden

Hoe kun je het verbruik van een auto berekenen? Met behulp van een kentekencheck op voertuiggegevens.eu kun je makkelijk het verbruik van een auto binnen verschillende rijomstandigheden bekijken en berekenen. De informatie die je krijgt, gaat over het verbruik binnen de bebouwde kom, op de snelweg en het gemiddelde verbruik van je auto. Deze gegevens kun je dus allemaal krijgen als je een kentekencheck doet. Deze gegevens worden uitgedrukt in liters per 100 kilometer, wat een handige maatstaf is om verschillende voertuigen met elkaar te vergelijken. 

Verbruik binnen de bebouwde kom, snelweg en gemiddeld

Verbruik binnen de bebouwde kom

Het verbruik binnen de bebouwde kom geeft aan hoeveel brandstof een auto verbruikt bij het rijden in stedelijke gebieden. Dit is meer start-stopverkeer, wat een hoger verbruik tot gevolg heeft. Het is belangrijk om dit aspect te overwegen, vooral als je regelmatig in stedelijke gebieden rijdt.

Verbruik op de Snelweg

Het verbruik op de snelweg is vaak lager dan binnen de bebouwde kom, omdat er constanter wordt gereden. Auto’s zijn zuiniger bij constantere snelheden, wat zorgt voor een lager brandstofverbruik per kilometer. Dit aspect is vooral relevant voor langeafstandsreizen en dagelijkse woon-werkverkeer via snelwegen.

Gemiddeld verbruik

Het gemiddelde verbruik geeft een algehele indicatie van hoe zuinig een auto is in verschillende rijomstandigheden. Het is een handige maatstaf om de algemene zuinigheid van een voertuig te kunnen beoordelen en kan helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen bij het kopen of gebruiken van een auto. Als je echter veel dezelfde afstanden rijdt, zou je ook voor jezelf kunnen berekenen wat het verbruik van je auto is.

Berekeningen en praktische toepassingen

Naast het verstrekken van informatie over het verbruik van een auto, kun je met de gegevens verkregen uit de kentekencheck ook praktische berekeningen uitvoeren. Door het gemiddelde verbruik om te zetten naar liters per 100 kilometer, kun je een beter inzicht krijgen in de daadwerkelijke brandstofkosten.

Voorbeeld berekening

Stel dat het gemiddelde verbruik van een auto 7 liter per 100 kilometer is en je van plan bent om een langeafstandsreis van 500 kilometer te maken. Door het gemiddelde verbruik om te zetten naar liters per 100 kilometer, kun je eenvoudig berekenen hoeveel brandstof je nodig hebt voor deze reis:

7 liter/100 km×500 km=35 liter

Met deze berekening kun je dus makkelijk uitrekenen wat je reis je ongeveer gaat kosten. Hierbij moet je natuurlijk wel weten wat een liter brandstof kost:

  • Euro95 is rond de € 2,-
  • Diesel is rond de € 1,95
  • Lpg is rond de € 1,-

De brandstof prijzen veranderen natuurlijk regelmatig. Dit is slechts in indicatie.

Als je dus 500 kilometer gaat rijden en je rijdt op Euro95 dan kost dit ritje je € 70,-. 500 kilometer rijden is (ongeveer) van Rotterdam naar Parijs (477 kilometer). 

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love