Scooter kenteken checken?

Scooter kenteken checken

Wil je je scooter kenteken checken? Bij voertuiggegevens.eu begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste informatie te hebben over jouw scooter of over een scooter die je misschien wel wilt gaan kopen. Of je nu een ervaren rijder bent die al veel scooters heeft gehad of net je eerste scooter hebt gekocht, het controleren van het kenteken kan je helpen bij het inzien van belangrijke gegevens over jouw brommer. Hieronder vind je alles wat je moet weten over het checken van een brommer/scooter kenteken in Nederland.

Waarom zou je een scooter kenteken moeten controleren?

Waarom zou je een scooter kenteken checken? Het controleren van het kenteken van jouw scooter biedt verschillende voordelen:

 • Identificatie van de scooter: De voornaamste reden een scooter kentekens te checken, is om te zien wat voor scooter het is. Door het controleren van het kenteken kun je de exacte specificaties van jouw scooter achterhalen, zoals het merk, het model, de cilinderinhoud (altijd rond de 50cc) en datum eerste tenaamstelling. Bij een scooter krijg je wel een stuk minder informatie dan bij een auto. Zo wordt bij een scooter bijvoorbeeld niet de kleur aangegeven en bijvoorbeeld het verbruik. 
 • Controleren op diefstal: Een scooter kentekencheck kan helpen bij het controleren of de scooter als gestolen is gemeld bij de RDW. Dit helpt je om te voorkomen dat je per ongeluk een gestolen voertuig koopt. Daarnaast kan het ook zijn dat een scooter een WOK-status heeft. Een WOK-status komt vaak bij scooters die bijvoorbeeld opgevoerd zijn. 
 • Technische informatie: Je kunt belangrijke technische details over jouw scooter verkrijgen, zoals de datum van de eerste toelating, eerste tenaamstelling en de laatste tenaamstelling. Hierdoor kun je dus zien hoelang de huidige eigenaar de scooter heeft gehad. 

Wanneer je dus een scooter gaat kopen die tweedehands is dan is het dus handig om even een check te doen. In deze check maakt het niet uit wat voor soort scooter je hebt: of het nu een Vespa, Piaggio, Aprila, AGM of een Kymco is.

Hoe kun je een scooter kenteken checken?

Hoe kun je je scooter kenteken checken? Het controleren van het kenteken van jouw scooter is eenvoudig en kan online worden gedaan via onze website, voertuiggegevens.eu. Volg deze stappen:

 1. Ga naar voertuiggegevens.eu.
 2. Voer het kenteken van jouw scooter in het daarvoor bestemde veld in.
 3. Klik op de knop “Kenteken Checken” om de zoekopdracht te starten.
 4. Binnen enkele seconden ontvang je een gedetailleerd rapport met alle relevante informatie over jouw scooter.
Kentekencheck scooter voorbeeld van Piaggio

Wat kun je verwachten van het rapport?

Het rapport dat je ontvangt na het controleren van het scooter kenteken bevat een schat aan informatie, waaronder:

 • Merk en model van de scooter
 • Technische specificaties
 • APK-keuringsdatum (dit zie je wel, maar dit heeft een scooter niet)
 • Datum van eerste toelating
 • Gewicht
 • Eventuele bijzonderheden, zoals diefstalstatus

Wat is een scooter Kenteken?

Nu je weet hoe je je scooter kenteken kunt checken vraag je je misschien af welke soorten er zijn en wat het precies is. Een scooter kenteken is een unieke combinatie van cijfers en letters die aan een scooter is toegewezen door de RDW. Dit kenteken dient als identificatiemiddel voor jouw scooter en wordt gebruikt voor registratie en administratieve doeleinden. Een scooter kenteken bestaat altijd uit 6 tekens. Deze 6 tekens kunnen zowel letters als cijfers zijn. 

Binnen Nederland worden scooters voorzien van verschillende soorten kentekens, elk met hun eigen betekenis en toepassing. De kentekens voor scooters zijn de blauwe en gele kentekens. 

Blauwe scooter kentekens

Een blauw kenteken wordt toegekend aan snorfietsen, ook wel bekend als ‘snorscooters’. Deze voertuigen zijn beperkt tot een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur en mogen op het fietspad rijden. Het blauwe kentekenplaatje heeft een blauwe kleur met witte letters en cijfers. Snorfietsen worden vaak gebruikt voor korte afstanden binnen stedelijke gebieden en worden gekenmerkt door hun beperkte snelheid en het ontbreken van een helmplicht. Dit is echter per 1 januari 2023 veranderd en ook snor scooters moeten een helm op. 

Gele scooter kentekens

Een geel kenteken wordt toegewezen aan bromfietsen, ook wel bekend als ‘bromscooters’. Bromfietsen hebben een hogere maximumsnelheid dan snorfietsen van 45 kilometer per uur en mogen in de meeste gevallen op de rijbaan rijden, tenzij dit anders aangegeven. Het gele kentekenplaatje heeft een gele kleur met zwarte letters en cijfers. Bromfietsen zijn geschikt voor langere afstanden en worden vaak gebruikt voor woon-werkverkeer of recreatieve ritten.

blauw kenteken en geel kenteken scooter/brommer

Belang van het juiste kenteken

Het is van groot belang om het juiste kentekenplaatje op jouw scooter te hebben, omdat dit aangeeft aan welke wettelijke voorschriften jouw voertuig moet voldoen. Het type kenteken bepaalt onder andere de maximale snelheid, de plaats waar je mag rijden en of het dragen van een helm verplicht is (per 1 januari 2023 dus altijd). Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw scooter het juiste type kenteken heeft en dat je de bijbehorende verkeersregels naleeft.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love