RDW kentekencheck doen?

RDW kentekencheck

Wil je een RDW kentekencheck doen? Een RDW kentekencheck kun je tegenwoordig doen voor alle voertuigen op kenteken in Nederland zoals auto’s, motoren, caravans en scooters. Door alleen het kenteken in te voeren kun je verschillende gegevens van het desbetreffende voertuig op een makkelijke manier opvragen. Dit opvragen kan om verschillende redenen handig zijn om te doen. Je krijgt namelijk een hoop te zien als je even een RDW kentekencheck doet.

De RDW weet alle gegevens van elk Nederlands voertuig

De RDW (Rijksdienst Wegverkeer) kennen we allemaal als de overheidsinstantie de registratie van voertuigen bijhoudt en alles doet wat daarbij komt kijken. Al deze informatie die wordt opgeslagen in een grote toegankelijke database. Hierdoor bestaan er verschillende bedrijven die een kentekencheck van de RDW aanbieden, maar het is allemaal afkomstig uit die database.

De RDW weet werkelijk alles van elk voertuig dat rondrijdt in Nederland. Het merk, het model, het bouwjaar, de cataloguswaarde, het type motor, het vermogen, welke brandstof, welk type carrosserie, enzovoorts. Daarom is het doen van een RDW kentekencheck heel nuttig, omdat deze data gewoon allemaal openbaar beschikbaar is. Een check kun je ook doen op de website van de RDW zelf. Bij de OVI RDW kentekencheck.

Kentekencheck doen als je koopt of verkoopt

Een kentekencheck doen is bij kopen of verkopen van een voertuig erg nuttig. Als je een nieuwe auto gaat kopen, dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat je een goede koop doet. Bij auto’s kun je aan de buitenkant soms niets zien, maar binnenin kunnen er bijvoorbeeld best problemen zijn.

Ook als je een nieuwe auto gaat kopen is een RDW kentekencheck doen verstandig. Als je een mooie nieuwe of tweedehands auto op het oog hebt, dan wil je wel zoveel mogelijk gegevens over het voertuig weten. Zo wil je bijvoorbeeld weten wat je aan wegenbelasting gaat betalen, wat het gebruik is en hoeveel eigenaren het voertuig heeft gehad. Als je de auto goed onderzocht hebt, kun je natuurlijk pas een goede aankoopbeslissing maken.

Daarnaast is een RDW kentekencheck soms ook gewoon leuk om doen. Als je een mooie auto ziet rijden, dan ben je vaak wel benieuwd wat voor een motor erin ligt en wat deze auto (nieuw) gekost heeft.

Wat krijg je bij een RDW kentekencheck?

Een RDW kentekencheck is heel eenvoudig uit te voeren. Dit kun je zelf doen voertuiggegevens.eu. De gegevens die wij tonen bij het doen van een check halen wij namelijk uit de database van de RDW. Maar wanneer je deze kentekencheck uitvoert, wat krijg je dan allemaal te zien?

Algemene gegevens

Het overzicht van de RDW kentekencheck begint met de wat algemene gegevens. In dit kopje krijg je algemene gegevens te zien zoals het merk, model, bouwjaar, kleur en bouwmaand. Via deze algemene gegevens kun je ook de kilometerstand en de dagwaarde opvragen. Ook het schadeverleden behoort tot de algemene gegevens en kun je opvragen.

Technische gegevens

Deze gegevens zijn voor veel auto (toekomstige) eigenaren erg belangrijk. Je wilt natuurlijk wel weten wat je in huis haalt. Je vindt hier ook de carrosserieserie. Dit vertelt je of het een SUV, stationwagen, sedan of hatchback is. Ook kun je onder dit kopje zien op welke brandstof de auto rijdt, hoeveel cilinders het voertuig heeft, wat de motorinhoud is en hoeveel vermogen de auto heeft.

Registratie en onderhoud

Dit zijn twee kleine kopjes, maar bevatten wel belangrijk informatie. Bij de registratie vind je de eerste toelating, de eerste en de laatste tenaamstelling. Uit deze informatie kun je opmaken of de auto ingevoerd is of al zijn hele leven in Nederland rondrijdt. Geïmporteerde auto’s kunnen nog wel eens problemen geven, omdat het vaker voorkomt dat er een onjuiste kilometerstand is opgegeven.

Onderhoud geeft de belangrijkste informatie over de APK keuring. De APK vervaldatum is belangrijk om te weten als je een andere auto gaat kopen. Tevens kun je de via dit kopje de gegevens van de laatste APK keuring opvragen. Zo weet je wat de aandachtspunten zijn en wat er vervangen is.

Verbruik/Milieu

Vooral als het gaat om brandstofauto’s willen veel mensen het verbruik weten. De prijs van benzine, diesel en LPG is de laatste jaren natuurlijk enorm omhooggeschoten. Onder dit kopje vind je het verbruik op de snelweg, in de bebouwde kom en het gecombineerde verbruik. Dit verbruik is uiteraard sterk afhankelijk van jouw rijstijl.

De wat nieuwere auto’s hebben tegenwoordig ook een energielabel. Deze kun je hier ook vinden en je vindt hoeveel gram CO₂ de auto per kilometer uitstoot.

Overig

Als laatste vind je ook nog het kopje overig. Hierin vind je dingen als hoeveel zitplaatsen de auto heeft, wat de massa van het ledige voortuig is, hoe zwaar een aanhanger mag zijn en wat de maximaal toelaatbare massa mag zijn. Gegevens die handig zijn als je bijvoorbeeld met de auto op vakantie gaat of regelmatig een aanhanger gebruikt.

Doe zelf de gratis RDW kentekencheck

Al deze gegevens kun je eenvoudig vinden door zelf, gratis de RDW kentekencheck te doen. Van je eigen auto, van een auto die je gezien hebt of van de auto die je op het oog hebt. Via www.voertuiggegevens.eu hoef je enkel het kenteken in te vullen en je vindt alle gegevens binnen enkele ogenblikken.

De basisgegevens kun je gratis opvragen. De wat uitgebreidere informatie is niet gratis, maar kun je ook tegen een klein bedrag opvragen. Dan heb je alle informatie, die je nodig hebt voor je aanstaande auto.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love