Geplaatst op

Nieuwe tenaamstellingscode aanvragen

Nieuwe tenaamstellingscode aanvragen

Ben je je tenaamstellingscode kwijt en wil je een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen? Als je een voertuig bezit in Nederland, is het belangrijk om de tenaamstellingscode te weten. De tenaamstellingscode is een belangrijk onderdeel van het overschrijven van je voertuig en speelt een ook een rol bij verschillende transacties en procedures met je voertuig. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode als je bijvoorbeeld je tenaamstelling code bent kwijtgeraakt.

Wat is de tenaamstellingscode?

Als je een nieuwe tenaamstellingscode wilt aanvragen is het belangrijk om eerst te weten wat dit precies is. Dus wat is de tenaamstellingscode? De tenaamstellingscode is een unieke code die bestaat uit twee delen. 

  • Deel 1: Het eerste deel ontvang je direct bij de aankoop van je voertuig, bestaande uit vier cijfers. 
  • Deel 2: Het tweede deel wordt later verstrekt en staat bij het geleverde kentekenbewijs en bestaat uit vijf cijfers. 

Samen vormen deze delen de tenaamstellingscode, die je nodig hebt voor dingen zoals het overschrijven van je voertuig naar een andere naam. Deze tenaamstellingscode is bij elk voertuig hetzelfde: dus dit geld bij bijvoorbeeld een auto, scooter of motor. 

Waarom heb je een tenaamstellingscode nodig?

De tenaamstellingscode wordt gebruikt om de rechtmatige eigenaar of houder van een voertuig te kunnen identificeren. Deze code is een belangrijk beveiligingsmiddel om fraude en misbruik te voorkomen bij de registratie en overdracht van voertuigen. Bij verkoop, export, schorsing of sloop van een voertuig is de tenaamstellingscode belangrijk om te hebben.

Wat als je de tenaamstellingscode kwijt bent?

Maar wat moet je doen als je de tenaamstellingscode kwijt bent? Als je een van de delen van de tenaamstellingscode kwijtraakt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Als je alleen het eerste deel kwijt bent, kun je online een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. Het tweede deel staat op het kentekenbewijs. Als je dit deel kwijtraakt en je hebt geen kentekenbewijs meer, moet je een eerst een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW.

Hoe vraag je een nieuwe tenaamstellingscode aan?

Gelukkig is het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode een makkelijk proces. Hier zijn de stappen die je moet doen om een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen als je bijvoorbeeld je tenaamstellingscode kwijt bent, afhankelijk van je situatie:

Tenaamstellingscode online aanvragen

Ben je je tenaamstellingscode kwijt? Dan kun je deze online aanvragen. Dit online aanvragen kan op twee manieren. 

Nieuwe tenaamstellingscode aanvragen als je DigiD of eHerkenning hebt en het voertuig op jouw naam staat:

  1. Ga naar direct downloaden met DigiD (particulier) of direct downloaden met eHerkenning (bedrijf).
  2. Vraag je nieuwe tenaamstellingscode aan en betaal de kosten met iDEAL. Deze kosten voor het aanvragen zijn € 1,20.
  3. Binnen enkele minuten ontvang je twee e-mails. De eerste e-mail is een bevestiging en in de tweede e-mail staat de link naar je nieuwe tenaamstellingscode.
  4. Download het bestand met de tenaamstellingscode en bewaar deze op een plek waar je hem terug kan vinden. Deze tenaamstellingscode blijft 40 dagen beschikbaar.

Nieuwe tenaamstellingscode aanvragen voor iemand anders of zonder DigiD/eHerkenning:

  1. Zorg dat je de meldcode bij de hand hebt (de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer) deze is te vinden op je kentekenbewijs waar ook direct het tweede deel van je tenaamstellingscode opstaat.
  2. Vraag een nieuwe tenaamstellingscode aan via tenaamstellingscode aanvragen en kies voor alleen tenaamstellingscode aanvragen’.
  3. Betaal de kosten van € 1,20 via iDEAL.
  4. De tenaamstellingscode wordt per post naar het bij de gemeente geregistreerde adres van de eigenaar/houder van het voertuig gestuurd.

Tenaamstellingscode fysiek aanvragen

Ben je je tenaamstellingscode kwijt? Dan kun je deze ook fysiek aanvragen. Je kunt er ook voor kiezen om een nieuwe tenaamstellingscode fysiek aan te vragen bij een RDW-balie. Dit is bij een RDW-kantoor (dit is in Veendam of Zoetermeer) of bij een keuringsstation (Groningen, Heerenveen, Zwolle, Arnhem, Almelo, Amsterdam, Waddinxveen, Nieuwegein, Zwijndrecht, Schiedam, Den Bosch, Rijen, Elsloo, Veldhoven en Venlo.)   

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love