NAP check doen?

NAP Check

De NAP check, de Nationale AutoPas check, is een controle van de kilometerstand. En die wordt normaliter gedaan met een tellerstand controle programma van de stichting Nationale Autopas, die sinds 1990 de tellerstanden registreert, in samenwerking met onder andere de garagebedrijven.

Wat is een NAP check?

Wat is dus een NAP check? Dit is een check om de kilometerstand van een voertuig te controleren op echtheid. De fraude van kilometerstanden komt veel voor in de handel in tweedehandsauto’s.

Hoe weet je de kilometerstand?

Om de kilometerstand te weten, moet de kilometerstand dus wel regelmatig worden geregistreerd natuurlijk. Dit moet dus regelmatig gebeuren, bijvoorbeeld bij iedere kleine beurt, grote beurt en bij de APK-keuring van een voertuig. Door de kilometerstand regelmatig te registreren kan er gezien worden of de kilometerstand op een natuurlijke manier oploopt en (natuurlijk) ook niet afloopt.

Deze kilometerstanden kunnen dus geregistreerd worden tijdens een kleine beurt, en de eerstvolgende grote of kleine beurt en APK.

Zijn de kilometerstanden niet oplopend, of veel minder dan tijdens de voorgaande registratiemomenten, dan weet je dus dat er naar alle waarschijnlijkheid mee gemanipuleerd is.

En die controle dat is nu precies de bedoeling van de NAP check, die ook wel de kilometerstand check genoemd wordt.

Waarom de NAP check doen?

Die NAP check is natuurlijk vooral belangrijk als je een tweedehands auto, motor of ander voertuig wilt kopen. En deze controle moet je eigenlijk altijd doen, alhoewel deze check niet (overal) gratis is.

Zoals je misschien wel weet, werd er met de kilometerstand in het verleden veel gemanipuleerd. Door het terugdraaien van de kilometerstand, zou natuurlijk bijvoorbeeld een tweedehands auto, veel meer waard kunnen zijn op papier.

Stel bij een kilometerstand van 99.000, wordt de teller teruggedraaid naar 50.000. Een auto met 50.000 gereden kilometers heeft een hogere waarde, want bijvoorbeeld de slijtage is minder, dan bij de daadwerkelijke 99.000 gereden kilometers.

Maar niet alleen de waarde zou dus in werkelijkheid bij deze manipulatie lager zijn, de kans is ook groter dat er meer onderdelen vervangen worden, het voertuig niet door de APK komt, en ga zo maar door.

kilometerstand check

Aan de NAP Check, die je heel simpel vanuit de gratis kentekencheck kunt laten doen, kan je precies zien of de kilometerstand is teruggedraaid, of dat er misschien niets mee aan de hand is. We zeiden al dat de kilometerstand check niet gratis is. Dit kost een bedrag van € 6,00 per kilometerstandcheck.

Natuurlijk kun je ook een gewone gratis kentekencheck doen, maar het aantal kilometers wordt dus niet door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) geregistreerd. De NAP check wordt dus bij de gewone en gratis versie van de kentekencheck niet weergegeven. Maar kun je dat alleen ergens anders opvragen. In onze kentekencheck staat achter kilometerstand een groen blok met daarin opvragen. Als je daar op klikt, word je vanzelf gestuurd naar de website waar je dit kunt aanvragen.

En duidelijk weten of de kilometerstand klopt, ook al heb je de auto nog niet gekocht dat is die € 6,00 natuurlijk altijd waard.

Kun je ook een gratis NAP check doen? Ja, je kunt bij de RDW een gratis NAP check doen. Bij de RDW zelf kun je ook kijken of de kilometerstand klopt, maar bij de RDW krijg je alleen niet het aantal kilometers te zien. Je krijgt bij de gratis kilometer- of NAP check alleen een oordeel of de stand logisch of onlogisch is. Dit oordeel kun je dus gratis doen op de website scan van de RDW.

Helpt de controle?

Nu zou je misschien kunnen denken dat het controleren van de kilometerstand complete onzin is, want er wordt immers al sinds 1990 bij iedere beurt en APK de kilometerstand geregistreerd.

Nu zou je misschien verwachten dat niemand het meer zou durven om de kilometerteller terug te draaien.

Maar schijn bedriegt helaas. Het aantal gevallen met een gemanipuleerde kilometerteller neemt niet noemenswaardig af.

En dus is die NAP check nog steeds enorm belangrijk, want helaas wordt deze nog veel te weinig gedaan, en worden ieder jaar weer vele autokopers het slachtoffer van dergelijke manipulaties. Zij hebben de NAP check niet gedaan, en zij hebben een voertuig gekocht dat achteraf veel minder waard bleek, en veel meer onderhoud nodig had.

Dus tweedehands auto kopen? De kentekencheck doen, het schadeverleden controleren, en voor slechts € 6,00 ook eventjes de NAP check laten doen.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love