Geplaatst op

Welk minimaal bandenprofiel moet je hebben?

Welk minimaal bandenprofiel moet je hebben?

Welk minimaal bandenprofiel moet je hebben? Het minimale bandenprofiel is 1,6 mm diep. 

Een belangrijk onderdeel van veilig autorijden is het hebben van goede banden. Maar hoe weet je of je banden voldoen aan de minimale eisen? In Nederland zijn er specifieke regels over het bandenprofiel, zowel voor zomer- als winterbanden.

Zomerbanden

Zomerbanden zijn gemaakt voor hogere temperaturen. Volgens de Nederlandse wet moet het profiel van zomerbanden minimaal 1,6 millimeter diep zijn. Dit geldt voor alle zomerbanden, ongeacht het type voertuig. Echter is 1,6 mm eigenlijk wel al te weinig. Je zal bij 1,6 mm geen boete krijgen en wel door de APK keuring heen komen, maar je banden zijn alleen niet meer veilig. Over het algemeen wordt geadviseerd om ervoor te zorgen dat je zomerbanden niet onder de 3 mm profiel komen.  

Winterbanden

Winterbanden zijn belangrijk voor veilig rijden tijdens koude en winterse weersomstandigheden. De minimale profieldiepte van nieuwe winterbanden is 4 mm. Deze 4 mm is wat dieper dan bij zomerbanden, omdat je bij winterweer vaak meer grip nodig hebt op de weg. Echter is ook het wettelijke minimale profiel van winterbanden 1,6 mm. 

Het belang van voldoende profieldiepte

Het is van belangrijk om ervoor te zorgen dat je banden voldoende profiel hebben. Een dieper bandenprofiel verbetert de grip op de weg en vermindert de remafstand, wanneer het heeft geregend. Wanneer het profiel van je banden te laag is, neemt de kans op aquaplaning of slippen toe en wordt de veiligheid van jou en andere weggebruikers in gevaar gebracht.

Wanneer moet je je banden vervangen?

Hoewel de wettelijke minimale profieldiepte 1,6 millimeter is, is het dus verstandig om je banden eerder te vervangen wanneer het profiel begint te slijten. Voor winterbanden wordt geadviseerd om deze te gaan vervangen wanneer het profiel 4 millimeter diep is en bij zomerbanden wanneer het profiel 3 millimeter diep is. 

Vervang je banden op tijd

Of je nu op zomer- of winterbanden rijdt, het is belangrijk om regelmatig de profieldiepte van je banden te checken en indien nodig je banden te vervangen. Zorg ervoor dat je banden altijd voldoen aan de wettelijke eisen om veiligheid op de weg te garanderen, maar vervang je banden al eerder dan dat minimum. Bij twijfel over de conditie van je banden, raadpleeg dan een professional om advies te krijgen en als dat nodig is je banden te vervangen. Zo kun je met een gerust hart de weg op, wetende dat je banden in goede staat verkeren.

Welk bandenprofiel voor de APK?

Het minimale bandenprofiel om door de APK heen te komen is 1,6 mm.

Wat is het minimale bandenprofiel voor winterbanden?

Voor winterbanden is het minimale profiel ook 1,6 mm, maar er wordt aangeraden om bij een profiel van 4 mm de banden te vervangen.

Wat is het minimale bandenprofiel voor zomerbanden?

Voor zomerbanden is het minimale bandenprofiel 1,6 mm, maar er wordt hierbij ook aangeraden om bij een bandenprofiel van 3 mm de banden te vervangen.

Wat is de boete voor een slecht bandenprofiel?

In 2023 was dit € 160 voor één band, € 240 voor twee banden, € 360 voor drie of vier banden.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love