Geplaatst op

Hoe vind je de meldcode als je deze kwijt bent?

Meldcode kwijt?

Ben je de meldcode van je voertuig kwijtgeraakt en heb je deze nodig voor bijvoorbeeld het verzekeren of slopen van je voertuig? Geen paniek, we helpen je graag op weg. De meldcode is een belangrijk onderdeel van de papieren die bij je auto horen en wordt onder andere gebruikt bij de verzekering van je voertuig. Door de meldcode is makkelijk te zien of je voertuig wel of niet is verzekerd. In dit artikel leggen we uit waar je de meldcode kunt vinden als je deze bent kwijtgeraakt.

Wat is de meldcode?

Voordat we ingaan op waar je de meldcode kunt vinden, laten we eerst even ingaan wat een meldcode precies is. De meldcode is een viercijferige code die je nodig hebt bij onder andere bij het verzekeren van je voertuig. Het is een unieke code die gekoppeld is aan jouw voertuig en wordt gebruikt om te zien of een voertuig verzekerd is. 

Waar vind je de meldcode?

Als je de meldcode kwijt bent, zijn er verschillende manieren om deze te alsnog te kunnen achterhalen. De makkelijkste manier om je meldcode te vinden is door op het kentekenbewijs te kijken. Op het kentekenbewijs staat onder je kenteken je meldcode. Als je echter net een nieuw voertuig hebt gekocht dan krijg je niet direct een kentekenbewijs, dus zul je de meldcode op een andere manier moeten achterhalen. De meldcode bestaat uit de laatste vier cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN) of het chassisnummer. Hieronder leggen we uit waar je deze nummers kunt vinden:

Voertuigidentificatienummer (VIN)

Het voertuigidentificatienummer, ook wel bekend als VIN, is een unieke code die aan elk voertuig wordt toegekend. Je vindt het VIN op verschillende plaatsen in of op je voertuig:

  • Ingeslagen in het voertuig: Vaak is het VIN ingeslagen in het chassis van je auto, meestal onder de motorkap. Dit nummer is vaak goed zichtbaar en duidelijk leesbaar.
  • Op de constructieplaat of typeplaatje: Naast het ingeslagen VIN kan het voertuigidentificatienummer ook vermeld staan op een speciale plaat, zoals de constructieplaat of het typeplaatje. Deze plaatjes zijn vaak te vinden onder de motorkap of aan de binnenkant van de deurpost aan de bestuurderskant.

Kentekenbewijs

Naast het vinden van het VIN, kun je de meldcode dus ook terugvinden op het kentekenbewijs van je voertuig. Op het kentekenbewijs staat de meldcode vermeld onder het kenteken zelf. Het is belangrijk om te weten dat het kentekenbewijs tegenwoordig in de vorm van een kentekencard wordt uitgegeven. De meldcode staat hierop vermeld, maar ook op oudere versies van het kentekenbewijs, zoals de papieren versie.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love