Kilometerstand controleren kentekencheck

Kilometerstand controleren kentekencheck

Wil je je kilometerstand controleren? Het controleren van de kilometerstand van een voertuig zoals een auto, motor of scooter is van groot belang bij het kopen van een tweedehands auto. Dit controleren ervan is niet alleen van groot belang voor de koper, maar ook zeker voor de verkoper. 

Een eerlijke en betrouwbare kilometerstand kan veel zeggen over de staat en de geschiedenis van een auto. Gelukkig is het tegenwoordig enorm eenvoudig om de kilometerstand van een auto te controleren met behulp van een simpele kentekencheck. Hier bespreken we alles wat je moet weten over het controleren/checken van de kilometerstand via een kentekencheck in Nederland.

Wat is een kentekencheck?

Laten we als eerste even teruggaan wat een kentekencheck precies is. Een kentekencheck is een online service waarmee je informatie kunt verkrijgen over een voertuig op basis van het kenteken. Deze informatie kan variëren van technische specificaties tot historische gegevens, waaronder dus ook de kilometerstand. De kilometerstand kun je controleren bij de RDW, die kan een oordeel geven of de kilometerstand logisch of onlogisch is. Dit wordt gedaan door de stichting Nationale AutoPas check, ook bekend als de NAP check. Deze stichting registreert exacte getallen. 

Waarom is het controleren van de kilometerstand belangrijk?

Het controleren van de kilometerstand is belangrijk, omdat het je inzicht geeft in de werkelijke gebruiksgeschiedenis van een voertuig. Een onjuiste kilometerstand kan wijzen op mogelijke manipulatie van de teller, wat kan duiden op verborgen gebreken, slijtage of zelfs fraude. Zo kun je je voorstellen dat wanneer een voertuig in werkelijkheid 300.000 kilometer heeft gereden, maar op de teller 50.000 kilometer staat dat je voor flink wat verrassingen komt te staan. 

Hoe werkt het controleren van de kilometerstand met een kentekencheck?

  • Voer het kenteken in: Op de website van de kentekencheck voer je het kenteken van het voertuig in waarvan je de kilometerstand wilt controleren.
  • Ontvang de informatie: Na het invoeren van het kenteken ontvang je direct informatie over het voertuig. Hier zie je ook onder een kopje de kilometerstand staan.
  • Vraag de kilometerstand op: Vervolgens kun je de kilometerstand opvragen en deze dus controleren. De kilometerstand valt onder het tellerrapport. 

Wat vertelt de kilometerstand?

Je weet dus nu hoe je de kilometerstand kunt controleren, maar wat vertelt de kilometerstand je nu eigenlijk? De kilometerstand geeft aan hoeveel kilometers een voertuig heeft afgelegd gedurende zijn levensduur. Een hogere kilometerstand kan wijzen op meer slijtage en dus meer onderhoudsbehoeften. Het is belangrijk om te onthouden dat de kilometerstand slechts één aspect is van de algehele staat van een auto en dat andere factoren ook een rol spelen bij het beoordelen van de staat van het voertuig. Als de kilometers stand overeenkomt met het rapport, dan is het bijvoorbeeld nog steeds raadzaam om te vragen naar wanneer het laatste onderhoud is geweest en wat er precies is gebeurd tijdens dit onderhoud.  

Hoe betrouwbaar is de kilometerstand uit een kentekencheck?

De kilometerstand die je verkrijgt via een kentekencheck is soms afkomstig van de database van de RDW, de Nederlandse overheidsinstantie die alle kentekenregistraties beheert. Deze informatie is over het algemeen betrouwbaar, omdat de RDW nauwlettend toezicht houdt op de registratie van voertuigen en kilometerstanden in Nederland. Bij RDW ontvang je echter alleen of deze stand logisch of onlogisch is. Het kan ook zijn dat de RDW geen oordeel heeft. 

  • Logisch: de kilometerstanden lopen steeds op. 
  • Onlogisch: de reeks kilometerstanden is niet oplopend. Dit is dus in veel gevallen foute boel: let wel op dat het ook kan zijn dat er een typfout is gemaakt of dit kan een andere redenen hebben. 
  • Geen oordeel: er is te weinig informatie beschikbaar. Dit kan doordat de kilometerstand nooit is geregistreerd. 

Waar moet je op letten bij het controleren van de kilometerstand?

Bij de kilometerstand krijg je meestal al direct een oordeel, dus hoef je zelf geen conclusies uit de kilometerstand te trekken. Echter kun je op de volgende dingen letten bij het controleren van de kilometerstanden:

  • Onregelmatigheden: Let op onregelmatigheden in de kilometerstand, zoals grote sprongen of inconsistente groeipatronen, die kunnen wijzen op manipulatie van de teller.
  • Onderhouds- en reparatiegeschiedenis: Combineer de kilometerstand met informatie over het onderhouds- en reparatieverleden van het voertuig om een completer beeld te krijgen van de staat ervan.

Verdachte aanbiedingen: Wees voorzichtig met aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, vooral als de kilometerstand opvallend laag is voor het bouwjaar of bijvoorbeeld dagwaarde van het voertuig.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love