Gratis kentekencheck doen?

Gratis online kentekencheck

Wil je online gratis kenteken check doen en makkelijk informatie over je voertuig achterhalen? Maak dan zeker gebruik van onze gratis online checker!

Een kentekencheck, wat is dat precies? Het hebben van een kenteken op een voertuig is verplicht. Alle Nederlandse kentekens worden geregistreerd, bij de overheidsinstantie de RDW. In deze database van RDW staan alle gegevens over alle geregistreerde voertuigen met een kenteken. Deze data kun je helemaal gratis online bekijken via bijvoorbeeld onze online checker.

Wist je dat je aan de hand van het kenteken ook veel informatie van het voertuig kunt achterhalen? Deze kentekengegevens van de RDW kun je gewoon makkelijk inzien via onze website. Zo kun je bijvoorbeeld achterhalen hoeveel eigenaren een voertuigen heeft gehad, wat er gebeurd is tijdens en APK en zelfs of het voertuig een schadeverleden heeft.

Deze kenteken informatie is dus niet alleen van toepassing voor de politie, maar ook jij als ‘gewone’ burger kunt het kenteken en bijbehorende informatie opvragen en makkelijk een gratis kentekencheck doen.

Dit doen is helemaal legaal en de meeste informatie is gewoon helemaal gratis beschikbaar. Welke gegevens kun je allemaal achterhalen door het doen van een kentekencheck?

Hoe werkt het?

Het doen van een online kentekencheck is enorm makkelijk. Dit doe je in enkele stappen:

  1. Zoek het kenteken wat je wilt opzoeken
  2. Voer het kenteken in, in het kentekenplaatje op onze website
  3. Druk op de groene knop ‘check kenteken’

Welke gegevens krijg je in te zien?

In Nederland wordt alle informatie over een voertuig geregistreerd. Dit wordt dus gedaan door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

De informatie van de RDW bestaat uit twee delen. Een deel van deze informatie is helemaal openbaar beschikbaar en kan iedereen inzien. Deze informatie kan opgedeeld worden in:

Informatie kentekencheck

Algemene informatie

Algemene informatie

Technische informatie

Technische informatie

Registratie

Registratie

Onderhoudsinformatie

Onderhoudsinformatie

Verbruik

Verbruik

Overige informatie

Overige informatie

Deze informatie is voor iedereen te raadplegen. Bijvoorbeeld door middel van onze gratis kentekencheck. Dit kun je onder andere laten doen via de website van de RDW.

Wie de eigenaar van het voertuig is, is beschreven in het andere deel. Deze informatie is echter niet openbaar. Dit zou de privacy van mensen aantasten. Zo kun je dus niet een kenteken invoeren om te achterhalen welke persoon er op dat moment in dat voertuig rijdt.

Waarom een kentekencheck?

Er kunnen verschillende redenen zijn om het kenteken van een voertuig te controleren.

Wil je bijvoorbeeld een tweedehandsauto kopen? Dan kan het verstandig zijn om te controleren of de gegevens van het voertuig wel kloppen. Sommige autozaken verkopen bijvoorbeeld auto’s die er prachtig uitzien, maar misschien wel een schadeverleden hebben. Door dit te checken kun je dit soort informatie makkelijk achterhalen.

Een verkoper kan namelijk wel wat beweren, maar klopt ook wat hij of zij zegt? Doe daarom altijd gewoon even een gratis kentekencheck!

Door middel van een kenteken check kun je de officiële technische specificaties van de auto inzien en controleren of de verkoper de waarheid spreekt. Bijvoorbeeld wanneer de auto op naam van de eigenaar is gekomen en wat de kilometerstand is.

Op deze manier kan zelfs een leek op het gebied van auto’s en andere voertuigen bekijken of de informatie klopt. Maar dat is nog niet alles.

Schadeverleden

Ook het schadeverleden van de betreffende auto kan gecontroleerd worden, weliswaar niet gratis maar voor een uiterst gering bedrag.

Daarmee weet je precies welke onderdelen in het verleden zijn vervangen. En je kunt bekijken hoeveel eigenaren het voertuig gehad heeft. Veel eigenaren kan immers een indicatie zijn dat er iets mis is met de auto.

En je kunt laten bekijken of de kilometerstand klopt, want helaas wordt daar wel eens aangedraaid, iets wat natuurlijk niet toegestaan is.

Controleren of auto geïmporteerd of gestolen is

Een autohistorie check toont aan of een auto is geïmporteerd of van Nederlandse afkomst is. Indien geïmporteerd wordt de datum van invoering vermeld.

Is een auto pas geleden ingevoerd? Dit kan van invloed zijn op de kilometerstand. De NAP controleert namelijk alleen de kilometerstanden in Nederland. Verder kun je via een check nagaan of een auto is gestolen. Dit behoedt je van heling en kun je een hoop ellende besparen.

Uitrekenen hoeveel wegenbelasting je moet gaan betalen

Door middel van het kenteken kan veel informatie over een voertuig worden achterhaald. Je kunt bijvoorbeeld berekenen hoeveel wegenbelasting je – na het kopen van de auto – moet betalen.

Dit is een belangrijk onderdeel van de uiteindelijke kosten.

Waarderapport

Maar misschien is de waarde van het betreffende voertuig wel het mest belangrijke. Je wilt immers nooit te veel betalen.

Je kunt de gedetailleerde waarde opvragen, waarmee je duidelijk kunt zien hoeveel het nieuwe voertuig daadwerkelijk waard is.

Voertuiggegevens.eu

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love