Bij het kopen van een voertuig moet deze op de naam van de eigenaar gezet worden. Dit heet het overschrijven van een kenteken. Hoe dit wordt geregeld, is onder andere afhankelijk of het voertuig wordt gekocht van een rechtspersoon, particulier of door een RDW-erkend bedrijf.
Kopen bij een bedrijf
Als je een nieuw voertuig koopt, moet je dus het kenteken gaan overschrijven. Hoe dit gaat, is dus afhankelijk of dit bij een particulier of bedrijf is. Echter zit er ook nog een verschil in het soort bedrijf waar je het voertuig koopt. Je hebt namelijk RDW erkende bedrijven die het kenteken voor je kunnen overschrijven, maar je hebt ook niet RDW erkende bedrijven. Deze bedrijven kunnen dus niet het kenteken voor je overschrijven.
Wil je een auto kopen via een autobedrijf? Dan is het mogelijk om het voertuig daar op naam te laten zetten. Het bedrijf moet wel erkend zijn door de RDW en een bevoegdheid hebben om de tenaamstelling (het overschrijven van het kenteken) in orde maken. Hiervoor moet een bedrijf een losse aanvraag doen bij de RDW. Als deze aanvraag is goedgekeurd kan het bedrijf in het systeem van RDW-kentekens overschrijven van voertuigen met een Nederlands kenteken. Een dergelijk bedrijf die RDW-erkend is, is te herkennen aan een RDW-sticker of het erkenningsschild
Niet alle bedrijven met een RDW-logo kunnen ook daadwerkelijk de voertuigen voor je overschrijven. Je hebt bijvoorbeeld ook bedrijven met een erkenning van de bedrijfsvoorraad. Een bedrijf met slechts de erkenning bedrijfsvoorraad kan het kenteken ook op jouw naam laten zetten, maar dit wordt gewoon gedaan via een kentekenloket en een bedrijf met slechts een erkenning bedrijfsvoorraad kan niet zelf in het systeem van de RDW. Wanneer je op die manier je voertuig wilt overschrijven moet er een machtiging getekend worden. Het is ook mogelijk om in dit geval zelf naar het kentekenloket te gaan.
Waar kenteken overschrijven?
Moet je zelf je kenteken overschrijven? Dan kun je dit fysiek doen of online.
Hoe schrijf je een kenteken fysiek over?
Een kenteken kan worden overgeschreven (als particulier) bij een kentekenloket (vaak een PostNL punt of Primera winkel), RDW-keuringsstation of een officiële RDW-balie. Deze laatste is gevestigd in onder andere Veendam, Zoetermeer en Den Bosch. Wat moet je meenemen voor het overschrijven?
- Kentekenbewijs
- Tenaamstellingbewijzen
- Geldige identiteitskaart (of een andere vorm van legitimatie)
Hoe schrijf je een kenteken online over?
- Zorg ervoor dat je de DigiD app hebt en hier een account op hebt. Heb je dit niet? Zorg dan dat je je legitimatiebewijs hebt, download de app (Google Play DigiD en App Store DigiD) en maak je account aan.
- Ga naar de website van RDW naar de pagina online overschrijven.
- Login op met je DigiD bij de RDW.
- Voer je de gegevens van je voertuig in: documentnummer (rechtsonderaan), tenaamstellingscode deel 1 (deze heb je gehad toen het voertuig op jouw naam is gekomen) en tenaamstellingscode deel 2 (samen met het kentekenbewijs gestuurd).
- Klik door en doe de betaling.
- Je ontvang één e-mail dat de aanvraag is bevestigd. De tweede e-mail is de bevestiging dat het voertuig is overgeschreven en de derde e-mail is het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag. Deze derde e-mail is interessant voor de koper, dus stuur deze door naar de koper.
Let goed op wanneer het voertuigen nu is overschreven op jouw naam dat je het voertuig direct verzekerd. Je mag niet rijden zonder een verzekering en je moet altijd een voertuig verzekerd hebben (ook als je niet rijdt). Als je het voertuig niet binnen 28 dagen verzekerd ontvang je een boete van de RDW.
Voorwaarden
Je moet minimaal 18 jaar zijn om een voertuig op naam te laten schrijven. Bij een brommer is de minimale leeftijd 16 jaar. Verder moet je woonachtig zijn in Nederland en bij de gemeente staan ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP). Het kenteken moet op eigen- of op een bedrijfsnaam worden overgeschreven. Op naam van een rechtspersoon? Dan kan er iemand gemachtigd worden.
Wat heb je nodig voor overschrijving?
Voor een overschrijving bij een RDW-balie of kentekenloket moet de verkoper een aantal gegevens aanleveren. Dit is het originele tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs en een kentekenbewijs met de tenaamstellingscode.
Deze documenten neem je – samen met een geldig identiteitsbewijs – mee. Het is raadzaam om het documentnummer en tenaamstellingscode van het voertuig dat je koopt of verkoopt te controleren. Dit is gratis te controleren via een online dienst.
Voor het online overschrijven heb je als je een DigiD app hebt geen legitimatiebewijs nodig, omdat je legitimatie al wordt bevestigd met je DigiD.
Hoe verloopt de inschrijving?
De medewerker van de instantie (RDW-balie of kentekenloket) controleert of alles in orde is. Vervolgens krijg je een tenaamstellingsverslag. Dit is een schriftelijk bewijs van de transactie die heeft plaatsgevonden. Hier vind je de tevens de eerste 4 cijfers van de zogenoemde tenaamstellingscode. Deze code is nodig als het voertuig weer verkocht moet worden. Het tweede deel (overige 5 cijfers) ontvang je later van de RDW. Tevens ontvang je een paar dagen later het kentekenbewijs. Wat kost dit overschrijven van je kenteken? De tenaamstelling via de RDW kost € 11,40.
Kentekenbewijs ontvangen
Ontvang je na het overschrijven van je kenteken direct je kentekenbewijs? Nee, die ontvang je niet direct. Dit kan altijd nog even duren. Hoelang dit duurt, is afhankelijk van de dag en tijd.
Overgeschreven op | Kentekenbewijs en tweede deel tenaamstellingscode |
---|---|
Maandag tot en met vrijdag voor 16.00 uur | Binnen 2 werkdagen in huis |
Maandag tot en met donderdag na 16.00 uur | Binnen 3 werkdagen in huis |
Vrijdag na 16.00 uur en in het weekend | Dinsdag in huis |
Andere bewijzen
Verder krijg je een bewijs dat het desbetreffende voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. Deze wordt het vrijwaringsbewijs genoemd. De verkoper is niet meer verantwoordelijk. De koper is niet aansprakelijk voor het voertuig en de verplichtingen die daarbij horen.
Je kunt je kenteken, 24 uur per dag, 7 dagen per week online overschrijven of je kunt dit doen bij een fysiek loket. In veel gevallen kun je dit doen bij een PostNL punt of bij de Primera.
Online kun je altijd je kenteken overschrijven, ook in de avond. Bij een loket is dit afhankelijk of deze open is of niet.
Het overschrijven van een caravan kun je online doen op de website van de RDW of bij een fysiek punt. Een fysiek punt is vaak een PostNL punt.
Bij sommige Primera’s kun je zeker je kenteken overschrijven. Bekijk hier alle locaties.
Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.