Kenteken Overschrijven

Kenteken overschrijven bij aan- of verkoop

Bij het kopen van een voertuig moet deze op de naam van de eigenaar gezet worden. Dit heet het overschrijven van een kenteken. Hoe dit wordt geregeld, is onder andere afhankelijk of het voertuig wordt gekocht van een rechtspersoon, particulier of door een RDW erkend bedrijf.

Kopen bij een bedrijf

Een auto kopen via een bedrijf? Dan is het mogelijk om het voertuig daar op naam te laten zetten. Het bedrijf moet wel erkend zijn door de RDW en een bevoegdheid hebben (Tenaamstellen voertuigbedrijven).

Een dergelijk bedrijf is te herkennen aan een RDW-sticker of erkenningsschild. Een bedrijf met slechts de erkenning Bedrijfsvoorraad kan het kenteken op jouw naam laten zetten. Dit wordt gedaan via een kentekenloket. Hiervoor moet een machtiging getekend worden. Het is ook mogelijk om zelf naar het kentekenloket te gaan.

Waar kenteken overschrijven?

Een kenteken kan worden overgeschreven (als particulier) bij een kentekenloket, RDW-keuringsstation of een RDW-balie. Deze laatste is gevestigd in onder andere Veendam, Zoetermeer en Den Bosch. Een gemakkelijkere manier is om dit online te doen. Hiervoor heb je een identiteitsbewijs en een kaartlezer nodig. Deze is te downloaden op je telefoon.

Voorwaarden

Je moet minimaal 18 jaar zijn om een voertuig op naam te laten schrijven. Bij een brommer is de minimale leeftijd 16 jaar. Verder moet je woonachtig zijn in Nederland en bij de gemeente staan ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP). Het kenteken moet op eigen- of op een bedrijfsnaam worden overgeschreven. Op naam van een rechtspersoon? Dan kan er iemand gemachtigd worden.

Wat heb je nodig voor overschrijving?

Voor een overschrijving bij een RDW-balie of kentekenloket moet de verkoper een aantal gegevens aanleveren. Dit is het originele Tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs of een kentekencard met de tenaamstellingscode.

Deze documenten neem je – samen met een geldig identiteitsbewijs – mee. Het is raadzaam om het documentnummer en tenaamstellingscode van het voertuig dat je koopt of verkoopt te controleren. Dit is gratis te controleren via een online dienst.

Hoe verloopt de inschrijving?

De medewerker van de instantie (RDW-balie of kentekenloket) controleert of alles in orde is. Vervolgens krijg je een tenaamstellingsverslag. Dit is een schriftelijk bewijs van de transactie die heeft plaatsgevonden. Hier vind je de tevens de eerste 4 cijfers van de zogenoemde tenaamstellingscode. Deze code is nodig als het voertuig weer verkocht moet worden. Het tweede deel (overige 5 cijfers) ontvang je later van de RDW. Tevens ontvang je de kentekencard. De tenaamstelling via de RDW kost 9,91.

Andere bewijzen

Verder krijg je een bewijs dat het desbetreffende voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. Deze wordt het vrijwaringsbewijs genoemd. De verkoper is niet meer verantwoordelijk. De koper is niet aansprakelijk voor het voertuig en de verplichtingen die daarbij horen.

Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.

Spread the love