Geplaatst op

Kenteken kwijt? 

Kenteken kwijt?

Ben je je kentekenplaat kwijt? Een kentekenplaat kwijtraken of ontdekken dat deze gestolen is, kan een vervelende verrassing zijn. Gelukkig is er een oplossing: bij een RDW erkende kentekenplaatfabrikant kun je nieuwe kentekenplaten aanvragen.

Zonder kentekenplaat mag je de weg niet op

Het is belangrijk om te onthouden dat je zonder kentekenplaten niet legaal de weg op mag. Ga dus niet de openbare weg op als je je kentekenplaat kwijt bent, maar wacht tot je je nieuwe kentekenplaten binnen hebt. 

Stappen als je je kenteken kwijt bent

Ben je je kenteken kwijt? Als je je kentekenplaat kwijt bent en je moet een nieuwe aanvragen dan kun je de volgende stappen volgen:

  1. Ga naar een RDW erkende kentekenplaatfabrikant (gebruik hiervoor de locatiewijzer). 
  2. Zorg dat je de volgende benodigde documenten hebt: 
  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Het originele Voertuigbewijs van het papieren kentekenbewijs of het kentekenbewijs (pasje).
  1. Koop het kentekenbewijs bij de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. 
  2. Ontvangst: Na aanschaf ontvang je nieuwe kentekenplaten met een duplicaatcode van de kentekenplaatfabrikant. Deze code geeft aan hoe vaak er kentekenplaten voor het voertuig zijn afgegeven. Deze code is bijvoorbeeld een eentje boven het eerste streepje. 

Wanneer je een voertuig hebt met twee kentekenplaten, maar je bent er één kwijt dan moet je er alsnog twee bestellen, omdat er een duplicaatcode op het kenteken komt te staan. 

Wat kost een nieuw kenteken?

De prijs voor een nieuw kenteken verschilt, omdat dit kenteken bij verschillende RDW erkende kentekenplaatfabrikant gekocht kan worden. De prijs voor nieuwe kentekenplaten wordt door de kentekenplaatfabrikant bepaald.

Kentekenbewijs kwijt

Wat moet je doen als je een nieuw kenteken wilt aanvragen, maar je ook je kentekenbewijs kwijt bent? In dat geval moet je eerst een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW voordat je nieuwe kentekenplaten kunt bestellen.

Kenteken gestolen?

Denk je dat je kentekenplaten gestolen zijn? Als je vermoedt dat je kentekenplaat of -platen gestolen zijn, is het verstandig om hiervan aangifte te doen bij de politie. Vooral wanneer beide kentekenplaten tegelijk verdwenen zijn, is diefstal zeer waarschijnlijk. Kentekenplaten kunnen voor bijvoorbeeld criminele activiteiten worden ingezet, dus zorg ervoor dat je zo snel mogelijk de aangifte doet. 

Zet je nieuwe platen stevig vast

Zodra je de nieuwe kentekenplaten hebt ontvangen, is het belangrijk om ze stevig te bevestigen, zodat ze niet nog een keer kwijtraken. Maak gebruik van schroeven (het liefst anti-diefstal schroeven) en/of dubbelzijdig tape om te voorkomen dat de kentekenplaten losraken. Kentekenplaten die alleen worden vastgeklikt in de kentekenplaathouder kunnen makkelijk losraken of gestolen worden.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love