Kenteken check, wat is dat precies? Het hebben van een kenteken op een voertuig is verplicht. Maar wist je dat je aan de hand van het kenteken ook veel informatie van het voertuig kunt achterhalen?
Dit is niet alleen van toepassing voor de politie, ook jij als burger kunt het kenteken en bijbehorende informatie opvragen.
Het is legaal en in de meeste gevallen zelfs gratis. Welke gegevens kun je achterhalen door middel van een kenteken check?
Welke gegevens krijg je in te zien?
In Nederland wordt alle informatie over een voertuig geregistreerd. Dit wordt gedaan door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
De informatie bestaat uit twee delen. Een deel bestaat uit informatie (technische specificaties) over het voertuig.
Deze informatie is voor iedereen te raadplegen. Bijvoorbeeld door middel van een kenteken check. Dit kun je onder andere laten doen via de website van de RDW.
Wie de eigenaar van het voertuig is, is beschreven in het andere deel. Deze informatie is echter niet openbaar. Dit zou de privacy van mensen aantasten.
Waarom een kenteken check?
Er kunnen diverse redenen zijn om het kenteken te controleren.
Wil je een tweedehandsauto kopen? Dan kan het raadzaam zijn om te controleren of de gegevens van het voertuig wel kloppen.
Een verkoper kan namelijk wel wat beweren, maar klopt ook wat hij of zij zegt?
Door middel van een kenteken check kun je de officiële technische specificaties van de auto inzien en controleren of de verkoper de waarheid spreekt. Bijvoorbeeld wanneer de auto op naam van de eigenaar is gekomen en wat de kilometerstand is.
Op deze manier kan zelfs een leek op het gebied van auto’s en andere voertuigen bekijken of de informatie klopt. Maar dat is nog niet alles.
Schadeverleden
Ook het schadeverleden van de betreffende auto kan gecontroleerd worden, weliswaar niet gratis maar voor een uiterst gering bedrag.
Daarmee weet je precies welke onderdelen in het verleden zijn vervangen. En je kunt bekijken hoeveel eigenaren het voertuig gehad heeft. Veel eigenaren kan immers een indicatie zijn dat er iets mis is met de auto.
En je kunt laten bekijken of de kilometerstand klopt, want helaas wordt daar wel eens aangedraaid, iets wat natuurlijk niet toegestaan is.
Controleren of auto geïmporteerd of gestolen is
Een autohistorie check toont aan of een auto is geïmporteerd of van Nederlandse afkomst is. Indien geïmporteerd wordt de datum van invoering vermeld.
Is een auto pas geleden ingevoerd? Dit kan van invloed zijn op de kilometerstand. De NAP controleert namelijk alleen de kilometerstanden in Nederland. Verder kun je via een check nagaan of een auto is gestolen. Dit behoedt je van heling en kun je een hoop ellende besparen.
Uitrekenen hoeveel wegenbelasting je moet gaan betalen
Door middel van het kenteken kan veel informatie over een voertuig worden achterhaald. Je kunt bijvoorbeeld berekenen hoeveel wegenbelasting je – na het kopen van de auto – moet betalen.
Dit is een belangrijk onderdeel van de uiteindelijke kosten.
Waarderapport
Maar misschien is de waarde van het betreffende voertuig wel het mest belangrijke. Je wilt immers nooit te veel betalen.
Je kunt de gedetailleerde waarde opvragen, waarmee je duidelijk kunt zien hoeveel het nieuwe voertuig daadwerkelijk waard is.
Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.