Geplaatst op

Is mijn auto verzekerd?

Is mijn auto verzekerd?

Is mijn auto verzekerd? Dit kun je zien door een kentekencheck te doen op onze website. Hoe werkt dit? Voer je kenteken in en bekijk direct of je auto verzekerd is. Of je auto verzekerd is, kun je terugvinden onder het kopje algemeen. 

Hoe is mijn auto verzekerd?

Je kunt via deze kentekencheck alleen kunt zien of je auto verzekerd is, maar niet welke specifieke verzekering je hebt. Voor details over je verzekering kun je het beste je verzekeringspolis bekijken op de website van je autoverzekeraar of contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij.

Mag je onverzekerd rijden?

Mag je onverzekerd in je auto/voertuig rijden? Nee, dat mag absoluut niet. Het is wettelijk verplicht om je auto te verzekeren zodra je ermee de weg op gaat en het is strafbaar om te rijden zonder verzekering. Zelfs als je een nieuwe auto hebt gekocht en nog bezig bent met het regelen van een verzekering, is het niet toegestaan om onverzekerd te rijden. Maar wat zijn de gevolgen van onverzekerd rijden?

Boete RDW 

De RDW, de Nederlandse overheidsinstantie voor voertuigregistratie, houdt in de gaten of voertuigen met een Nederlands kenteken verzekerd zijn of niet. Als je auto of voertuig niet verzekerd is, loop je het risico op een forse boete van maar liefst € 450,-, exclusief administratiekosten. Als je dan alsnog niet je auto of voertuig verzekerd kan deze boete oplopen tot € 1.350 per jaar. Wanneer je auto op jouw naam wordt gezet heb je 28 dagen de tijd om je auto te verzekeren. 

Boete politie

Het kan ook zijn dat de politie je ziet rijden met een onverzekerde auto. Word je betrapt door de politie terwijl je onverzekerd rijdt, dan riskeer je een boete van minimaal € 650,-. 

Aansprakelijk alle kosten bij ongeval

Als je betrokken raakt bij een ongeval, draai je zelf op voor alle kosten. Dit kan aanzienlijk oplopen, vooral als er sprake is van letselschade of andere ernstige gevolgen. 

Als je dus niet zeker weet of je auto verzekerd is of niet, check dit dus altijd eerst met een kentekencheck voor je de weg op gaat. 

Je auto laten schorsen

Ga je je auto niet direct gebruiken, maar staat deze wel op je naam? Dan kun je ervoor kiezen om je auto te laten schorsen. Wanneer je je auto schorst hoef je geen wegenbelasting te betalen en is een APK-keuring of verzekering niet nodig. Het is dan niet toegestaan om met je auto of voertuig op de openbare weg te komen. 

Lees ook: hoe moet ik mijn auto schorsen?

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love