Geplaatst op

Hoeveel cilinders heeft mijn auto?

hoeveel cilinders heeft mijn auto

Hoeveel cilinders heeft mijn auto? Als je wilt weten hoeveel cilinders je auto heeft, dan ben je op deze pagina op het juiste adres. Je kunt erachter komen hoeveel cilinders je auto heeft door het doen van een kentekencheck. Met een kentekencheck op onze website heb je veel informatie over je auto binnen handbereik, waaronder ook de technische informatie over je auto zoals hoeveel cilinders je auto heeft. 

Wat zijn cilinders?

Je weet nu hoeveel cilinders je auto heeft door het doen van een kentekencheck, maar wat zijn cilinders precies. Bij auto’s met een verbrandingsmotor zijn cilinders een belangrijk onderdeel voor de werking van de verbrandingsmotor. Deze verbrandingsmotor, die vaak onder de motorkap van je auto te vinden is, zet de energie van brandstof om in mechanische energie, die vervolgens de auto kan aandrijven. 

Hoe werken die cilinders precies?

Een cilinder is in feite een holle buis, waarin een zuiger in op en neer beweegt. Deze zuiger doorloopt een vast patroon, ook wel de verbrandingscyclus genoemd. Deze cyclus bestaat uit vier stappen (bij viertaktmotor):

  1. Inlaatslag: Tijdens deze stap beweegt de zuiger naar beneden, waardoor een mengsel van brandstof en lucht (of alleen lucht in het geval van dieselmotoren) de cilinder kan binnenkomen.
  2. Compressieslag: Vervolgens gaat de zuiger weer omhoog, waardoor het mengsel samengeperst wordt. Dit zorgt voor een hoge druk in de cilinder.
  3. Arbeidsslag: Op dit punt wordt het mengsel ontstoken. Bij benzine-, bio-ethanol of gasmotoren gebeurt dit door een vonk van de bougie. Bij dieselmotoren zorgt de hoge druk ervoor zorgt dat de diesel vanzelf ontbrandt. Deze ontsteking zorgt voor een knal wat zorgt voor een hoge druk. 
  4. Uitlaatslag: Uiteindelijk beweegt de zuiger weer omhoog, waardoor de uitlaatgassen die zijn ontstaan door de verbranding uit de cilinder worden geduwd.

Hoeveel cilinders is normaal om te hebben? 

Auto’s hebben normaal 4 cilinders, 6 cilinders of 8 cilinders. Sommige auto’s hebben ook soms meer cilinders, maar dit zijn vaak sportauto’s. 

Kentekencheck: hoeveel cilinders heeft jouw auto?

Nu je meer weet over wat cilinders zijn en hoe deze cilinder werkt, kun je bekijken hoeveel cilinder je auto heeft en weet je ook wat dit precies betekend. Met behulp van de kentekencheck op onze website kun je deze informatie makkelijk achterhalen. Het enige wat je hoeft te doen, is het kenteken van je auto invoeren en je krijgt direct toegang tot allerlei informatie over je auto, waaronder het aantal cilinders van je auto.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love