Geplaatst op

Hoe oud mag mijn auto zijn voor milieuzone

Hoe oud mag mijn auto zijn voor milieuzone?

Hoe oud mag mijn auto zijn voor milieuzone? Milieuzones zijn gebieden in Nederland die zijn bedacht om de luchtkwaliteit te verbeteren in steden door bepaalde (zeer uitstotende) voertuigen te weren uit bepaalde zones. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over een milieuzone. Voordat we verder ingaan op hoe oud je auto mag zijn, laten we eerst kijken naar wat een milieuzone precies is en waarom deze milieuzones bestaan.

Wat is een milieuzone?

Wat is een milieuzone? Een milieuzone is een specifiek gebied (zone), meestal in grote steden, waar bepaalde dieselvoertuigen, niet mogen rijden. Het hoofddoel van een milieuzone is om de luchtkwaliteit in dat gebied te verbeteren. Door het beperken van de toegang voor voertuigen die veel schadelijke stoffen uitstoten, hopen steden de luchtkwaliteit en zo de gezondheid van hun inwoners te beschermen en de uitstoot op het milieu te verminderen.

Mag mijn auto in een milieuzone?

Of je auto wel of niet in een milieuzone mag rijden, hangt af van verschillende dingen, maar dit kan worden uitgedrukt in de emissieklasse waar je voertuig inzit. Deze emissieklasse wordt aangeduid met een cijfer van 0 tot 6. Bij binnenkomst van een milieuzone wordt aangegeven welke emissieklasse toegestaan is, vaak aangeduid met een cijferbord. Of je auto in een bepaalde milieuzone mag, hangt dus af van de emissieklasse van je voertuig. 

In sommige gemeentes geldt de milieuzone alleen voor dieselvrachtwagens, maar in de steden Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht geldt dit ook voor andere dieselauto’s. De specifieke regels en toegestane emissieklassen kunnen dus per stad verschillen.

Hoe oud mag mijn auto zijn voor een milieuzone?

Hoe oud mag je auto zijn om een milieuzone in Nederland binnen te mogen rijden? Dit hangt dus af van de emissieklasse van je voertuig.

Hoe oud mag je voertuig zijn om een milieuzone in te rijden? In 2024 mogen dieselauto’s met een emissieklasse van 3 ongeveer 24 jaar oud zijn om een milieuzone binnen te mogen rijden. Voor dieselauto’s met een emissieklasse van 4 geldt een leeftijd van ongeveer 19 jaar in datzelfde jaar. Hoe hoger de emissieklasse, hoe schoner het voertuig is. Een emissieklasse van 6 is dus een zeer schoon voertuig en een voertuig met een emissieklasse van 0 is dus zeer vervuilend. 

Wil je weten in welke emissieklasse jouw voertuig valt? Dan kun je een kentekencheck doen. Onder het kopje verbruik/milieu staat de Emissie omschrijving. Hiermee kun je makkelijk achterhalen of je auto voldoet aan de vereisten van de milieuzone waar je in wilt rijden.

Milieuzones

In Nederland zijn milieuzones bedacht om de luchtkwaliteit te verbeteren van een bepaalde zone door bepaalde voertuigen te weren. Of je auto in een milieuzone mag rijden, hangt af van de emissieklasse ervan. Hoe hoger de emissieklasse, hoe schoner een voertuig is. Dieselauto’s met oudere bouwjaren kunnen nog steeds worden toegelaten, maar dit is dus afhankelijk van hun emissieklasse. Wil je zeker weten of jouw auto binnen mag in een milieuzone? Doe dan een kentekencheck om de emissieklasse te achterhalen. 

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love