Geplaatst op

Hoe oud is mijn autoband?

Hoe oud is mijn autoband?

Hoe oud is mijn autoband? Je hebt misschien wel eens gehoord dat autobanden een houdbaarheidsdatum hebben. Maar hoe oud zijn jouw autobanden eigenlijk? En waarom is het belangrijk om hierop te letten? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de leeftijd van je autobanden, hoe je je banden kunt controleren en waarom het belangrijk is voor je veiligheid op de openbare weg.

De DOT-code bij een autoband

Hoe kun je de leeftijd van een autoband zien? Elke autoband heeft een unieke identificatie genaamd de DOT-code. Waar staat de DOT-code voor? DOT staat voor Department of Transportation, dit is het Amerikaanse ministerie van verkeer (een soort RDW). Deze code is een internationaal erkend keurmerk en staat gedrukt in de wang van de band, de zijkant van de band dus. De DOT-code geeft niet alleen de productiedatum (hierover later meer) van de band weer, maar ook informatie over de fabrikant, de fabriek, de maat en het type van de band.

Hoe lees je de leeftijd van jouw autoband af?

De DOT-code bestaat uit drie groepen van vier alfanumerieke karaktertekens. Voor het jaar 2000 bestond de productiedatum uit drie cijfers, maar vanaf 2000 bestaat deze uit vier cijfers. Hoe oud is dus mijn autoband? Dit kun je dus zien met de DOT-code. De eerste twee cijfers van de DOT-code geven de productieweek aan en de laatste twee cijfers het fabricagejaar van de band. Bijvoorbeeld, een DOT-code zoals ‘1920’ betekent dat de band is geproduceerd in week 19 van het jaar 2020.

DOT-code voorbeeld

Wanneer moet je je autobanden vervangen?

Wanneer je je autobanden moet vervangen hangt van veel verschillende aspecten af. Hoelang gaan autobanden gemiddeld mee? gemiddeld gaan autobanden tussen de vijf en tien jaar mee. Een band van tien jaar of ouder is echt te oud en moet zeker vervangen worden. Wanneer een band vijf jaar oud is, is het aan te raden om af en toe de banden te controleren of ze nog goed zijn. 

Maar waarom is het controleren van je autobanden zo belangrijk? Oudere banden kunnen uitdrogen en hierdoor hun grip verliezen, zelfs als de banden er nog goed uit (lijken te) zien. Oude banden kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties, vooral bij slechte weersomstandigheden. Deels doordat je een stuk minder grip hebt dan bij nieuwere banden. 

Waarom is letten op de leeftijd belangrijk?

De leeftijd van je autobanden heeft dus een directe invloed op je veiligheid op de weg. Hoe ouder een band wordt, hoe groter de kans op slijtage en beschadigingen. Regelmatige controle van je banden is daarom erg belangrijk. Let bij een controle van je banden vooral op het bandenprofiel, de zijwand van de band en de hiel van de band. Beschadigingen aan deze onderdelen kunnen het rijden, remmen en sturen beïnvloeden.

Let op de leeftijd

Het is dus belangrijk om te weten hoe oud je autobanden zijn en regelmatig te controleren of je banden nog in een goede staat verkeren. De DOT-code op de band geeft je alle informatie die je nodig hebt om de leeftijd van je banden te achterhalen. Let wel op dat dit de productiedatum is en dus niet de datum wanneer je je banden hebt gemonteerd.

Investeer in je veiligheid op de weg door op tijd je banden van je auto te vervangen en regelmatig te laten controleren door een professionele garage. Zo kun je met een gerust hart de weg op en onaangename verrassingen voorkomen.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love