Geplaatst op

Hoe oud is mijn auto?

Hoe oud is mijn auto?

Ben je benieuwd naar de leeftijd van je auto? Wil je weten in welk jaar jouw trouwe vierwieler van de fabrieksband rolde? Gelukkig is het achterhalen van de leeftijd van je auto een fluitje van een cent dankzij het doen van een kentekencheck. Met een kentekencheck ontdek je hoe je makkelijk de leeftijd van je auto kunt achterhalen en op deze pagina zullen we je vertellen waarom dit handig kan zijn.

Wat is een kentekencheck?

Wat is een kentekencheck? Een kentekencheck is een handige tool waarmee je allerlei informatie over een voertuig kunt opvragen aan de hand van het kenteken en een tool waarmee je antwoord kunt krijgen op de vraag: hoe oud is mijn auto. Deze informatie gaat niet alleen de leeftijd van een voertuig, maar ook andere mogelijk relevante details zoals het merk, model, type brandstof, gewicht en meer. Deze gegevens worden allemaal bijgehouden in de database van de RDW, de Nederlandse overheidsinstantie verantwoordelijk voor de registratie van voertuigen.

Hoe werkt een kentekencheck?

Het doen van een kentekencheck is heel eenvoudig en gratis. Op de website van voertuiggegevens.eu, voer je simpelweg het kenteken van je auto in het daarvoor bestemde veld in en druk je op de groene knop ‘check kenteken’. Vervolgens wordt alle beschikbare informatie over jouw auto opgehaald uit de database van de RDW en gepresenteerd op het scherm. Zo kun je in één oogopslag de leeftijd van je auto achterhalen, samen met andere relevante details. Op onze website krijg je de volgende gegevens over de leeftijd van je auto te zien: 

  • Datum eerste toelating: dit is dus de leeftijd van je auto en geeft dus antwoord op de vraag hoe oud je auto is. 
  • Datum eerste tenaamstelling: dit is het moment dat je auto (of ander voertuig) op naam werd gezet, dus waarschijnlijk het eerste moment dat er in gereden ging worden. 
  • Datum laatste tenaamstelling: dit is de laatste keer dat het voertuig overgeschreven was. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoelang iemand de auto/voertuig al in bezit heeft. 
Registratie leeftijd van de auto

Waarom is het handig om de leeftijd van je auto te weten?

Het kennen van de leeftijd van je auto kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Ten eerste is het handig om te weten wanneer je auto voor het eerst in gebruik is genomen, omdat dit invloed kan hebben op zaken zoals de afschrijving, verzekeringspremies en belastingtarieven. Ook kan het helpen bij het inschatten van onderhoudskosten en het plannen van eventuele grote reparaties of vervangingen.

Echter zegt de leeftijd van je auto natuurlijk niet alles. Het is ook heel belangrijk hoeveel kilometers ermee gereden en andere aspecten zoals het schadeverleden om te kunnen bepalen in welke staat de auto is. 

Wat als je de leeftijd van je auto niet kunt achterhalen?

In sommige gevallen kan het voorkomen dat je de exacte leeftijd van je auto niet kunt achterhalen, bijvoorbeeld als het voertuig uit het buitenland afkomstig is en geen Nederlandse kentekenregistratie heeft. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om contact op te nemen met de fabrikant of een autodealer voor meer informatie over het bouwjaar en de specificaties van het voertuig.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love