Geplaatst op

Hoe moet je je auto schorsen?

Hoe moet je je auto schorsen?

Het schorsen van je auto kan een verstandige zet zijn als je van plan bent om een voertuig voor langere tijd niet te gaan gebruiken. Wanneer je een voertuig schorst betaal je namelijk geen verzekering, motorrijtuigenbelasting en hoeft het voertuig niet APK gekeurd te zijn. Maar hoe werkt dit schorsen van een voertuig precies? Op deze pagina bespreken we stap voor stap hoe je je auto kunt schorsen in Nederland, inclusief belangrijke informatie en handige tips.

Wat is een auto schorsen?

Wat is een auto schorsen? Wanneer je besluit om je auto voor een bepaalde periode niet te gebruiken, kun je ervoor kiezen om het voertuig te schorsen. Dit betekent dat de auto/voertuig niet op de openbare weg mag staan of rijden gedurende de schorsingsperiode. Tijdens deze periode hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen en hoeft de auto niet verzekerd of APK-goedgekeurd te zijn. Hierdoor bespaar je dus wat maandelijkse kosten. 

Let dus wel goed op als je het voertuig schorst dat deze ook niet op de openbare weg mag staan. 

Schorsing aanvragen

Je kunt een schorsing voor je auto/voertuig aanvragen bij de RDW voor een bepaalde periode. Deze schorsing kun je aanvragen voor 1, 2 of 3 jaar. 

Online schorsen

Dit kan online via verschillende methoden, zoals DigiD, eHerkenning of een RDW-certificaat. Het is belangrijk om te weten dat een schorsing direct ingaat en niet vooraf gepland kan worden voor een toekomstige datum. Online schorsen van je voertuig moet als volgt:

 1. Je logt in bij de RDW met DigiD (particulier), eHerkenning (zakelijk) of een RDW-certificaat (bedrijf). 
 2. Je vult de gegevens in en doet de betaling.
 3. Je ontvangt vervolgens een bevestiging van de aanvraag via de e-mail.  
 4. Je ontvangt een tweede e-mail met een bevestiging dat het gelukt is. Dan is het voertuig succesvol geschorst. 

Schorsen bij een loket

Daarnaast kun je ook je voertuig schorsen door naar een RDW-loket te gaan. Dit kan in veel gevallen bij een PostNL punt of bij een loket van Kentekenloket BVDit schorsen van je voertuig bij een loket moet als volgt:

 1. Ga naar een RDW-loket (gebruik hiervoor de bovenstaande link). 
 2. Geef aan dat je het voertuig wilt schorsen (zorg dat je een legitimatie, kentekenbewijs en de tenaamstellingscode of het overschrijvingsbewijs en het tenaamstellingsbewijs.)
 3. Doe de betaling. 
 4. Het kenteken is nu geschorst. 

Wie kan een schorsing aanvragen?

Wie kan een schorsing aanvragen? Om een schorsing aan te vragen, moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Voor brom- of snorfietsen geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Daarnaast moet het voertuig op jouw naam of op naam van jouw bedrijf staan. Als de geregistreerde eigenaar van het voertuig overleden is of als het bedrijf niet meer ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel (KvK), zijn er bepaalde stappen die genomen moeten worden voordat een schorsing mogelijk is. Neem hiervoor contact op met het RDW. 

Kosten van een schorsing

Wat zijn de kosten van het schorsen van een voertuig? De kosten voor het schorsen van een auto variëren afhankelijk van het type voertuig en de schorsingsperiode. Er zijn normale tarieven en verlaagde tarieven voor voertuigen ouder dan 15 jaar en zware voertuigen boven de 3.500 kilogram. De kosten van schorsen zijn:

 • 1 jaar normaal tarief: € 88,04 en laag tarief € 29,10
 • 2 jaar normaal tarief: € 117,15 en laag tarief € 58,20
 • 3 jaar normaal tarief: € 146,25 en laag tarief € 87,30

Korter schorsen en afloop van de schorsing

Kun je de schorsing van je voertuig eerder stopzetten? Het is mogelijk om een schorsing eerder stop te zetten als je weer gebruik wilt maken van je voertuig. Echter, er wordt geen geld teruggegeven voor de resterende schorsingsperiode. Na afloop van de schorsingsperiode moet je weer (direct) voldoen aan de voertuigverplichtingen, zoals het hebben van een verzekering en moet het voertuig APK gekeurd zijn. Een herinneringsbrief wordt ongeveer 4 à 5 weken voor afloop van de schorsing verstuurd.

Rijden met een geschorst voertuig

Mag je rijden met een geschorst voertuig? In principe is het niet toegestaan om met een geschorst voertuig op de openbare weg te rijden. Er zijn echter enkele uitzonderingen, zoals het rijden naar een garage of RDW-keuringsstation voor een APK-keuring, het uitvoeren van wijzigingen aan het voertuig, of het deelnemen aan een evenement na aanmelding bij de Belastingdienst. Het voertuig dan ouder moet zijn dan 15 jaar. 

Tip: zorg er altijd voor dat je bewijs hebt dat je dit gaat doen. Als je toch onderweg staande wordt gehouden dan heb je hier geen discussie over. Raadpleeg ook altijd eerst de website van de RDW voor de meest actuele wetten en regels. 

Schorsen 

Het schorsen van je auto is een handige optie als je het voertuig tijdelijk niet gebruikt. Door de juiste stappen te volgen en rekening te houden met de vereisten, kun je eenvoudig een schorsing aanvragen en weer opheffen wanneer dat nodig is. Zorg ervoor dat je altijd op tijd bent met het verlengen van de schorsing en voldoe aan de voertuigverplichtingen om boetes te voorkomen.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love