Geplaatst op

Hoe mijn auto verkopen?

Hoe mijn auto verkopen?

Wil je je auto verkopen? Er zijn dan een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Op deze pagina bespreken we stap voor stap alle informatie die je nodig hebt om je auto te verkopen.

Voorwaarden voor verkoop

Wil je je auto verkopen? Dan is het eerst belangrijk om te kijken of je wel aan de voorwaarden van de RDW voldoet om je auto te mogen verkopen. Deze voorwaarden van de RDW zijn:

  • Leeftijd van de koper: De koper moet minimaal 18 jaar oud zijn (voor brommers geldt een minimumleeftijd van 16 jaar).
  • Papieren kentekenbewijs: Zorg ervoor dat je het papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode hebt. De tenaamstellingscode bestaat uit twee delen. Je hebt beide delen nodig om je voertuig te kunnen overschrijven naar een nieuwe eigenaar. Als je één van deze twee delen kwijt bent moet je eerst een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. 
  • Woonplaats van de koper: De koper moet in Nederland wonen en ingeschreven zijn bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP). Als de koper in het buitenland woont, dan moet je voertuig worden uitgevoerd. Voor het uitvoeren moeten jullie dan samen naar een RDW-keuringsstation of RDW-balie gaan om het voertuig voor uitvoer aan te melden.

Kilometerstand

Het is belangrijk om de koper zekerheid te bieden over de kilometerstand van je auto/voertuig. Dit kun je doen door de kilometerstand te controleren door het doen van een kentekencheck en vervolgens de kilometerstand op te vragen. In dit rapport staan de geregistreerde kilometerstanden vermeld en een oordeel over deze standen (logisch, onlogisch of geen oordeel).

Waar je je auto kunt verkopen

Als je aan alle eisen voldoet, is de volgende vraag natuurlijk: hoe moet ik mijn auto verkopen? De verkoop van je auto kan op verschillende manieren:

Particuliere verkoop

Dit kan via websites zoals Marktplaats, Autowereld, Autoscout24 of Autotrack. Daarnaast kun je je auto/voertuig ook op social media zetten. Hier kun je een advertentie plaatsen en direct contact hebben met potentiële kopers. Als je je voertuig verkoopt aan een particulier of rechtspersoon, geef je de koper het kentekenbewijs op creditcardformaat met de tenaamstellingscode en eventuele andere documenten mee. De koper regelt dan de overschrijving bij een kentekenloket van PostNL, Kentekenloket BV of een RDW-balie. In veel gevallen ga je samen met de koper naar een kentekenloket. 

Inruilen bij een dealer

Als je liever snel van je auto af wilt zijn en geen zin hebt in gedoe met particuliere verkoop, kun je ervoor kiezen om je auto in te ruilen bij een autodealer. Dit kan handig zijn als je ook meteen een nieuwe auto wilt kopen.

Verkoopservice

Er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in het snel en makkelijk verkopen van auto’s. Dit zijn bedrijven zoals Autoverkoopservice en Ikwilvanmijnautoaf. Deze bedrijven nemen vaak het hele verkoopproces uit handen en regelen alles voor je, maar houd er rekening mee dat hier vaak wel kosten aan verbonden zijn.

Tips voor een succesvolle verkoop

Om je verkoopproces van je auto zo makkelijk en mogelijk te laten verlopen, zijn hier nog een aantal tips:

  • Maak je auto aantrekkelijk: Als je je auto wilt verkopen, maak de auto dan eerst zo aantrekkelijk mogelijk. Zorg ervoor dat je het exterieur en het interieur even goed hebt gepoetst voordat je hem gaat proberen te verkopen. 
  • Bepaal de juiste prijs: Doe een kentekencheck om de juiste prijs voor je voertuig te bepalen. Zo weet je zeker dat je een eerlijke prijs vraagt en aantrekkelijk bent voor potentiële kopers.
  • Maak voldoende foto’s: Zorg voor goede foto’s van je voertuig om potentiële kopers aan te trekken. Neem foto’s van zowel het exterieur als het interieur en eventuele beschadigingen.
  • Geef alle relevante informatie: Verstrek alle mogelijke relevante informatie over je voertuig, zoals het onderhoudsboekje, facturen van de apk-keuring en eventuele schade of mankementen. Transparantie is belangrijk om het vertrouwen van de koper te winnen.

Volg deze stappen en tips voor een succesvolle verkoop van je auto!

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love