Geplaatst op

Hoe lang mag je auto geen apk hebben?

Hoe lang mag je auto geen apk hebben?

Je auto moet regelmatig apk-gekeurd worden om te zorgen dat hij veilig en milieuvriendelijk blijft. Maar hoe lang mag je eigenlijk rondrijden zonder een geldige apk? Hieronder lees je wat de regels zijn van de RDW.

De regels van de RDW

Hoe lang mag je auto geen APK hebben? Volgens de RDW, de Nederlandse overheidsinstantie die toezicht houdt op voertuigregistratie, mag je auto maximaal 2 maanden geen geldige APK hebben als je er niet mee rijdt. Dit betekent dat als je auto geparkeerd staat en je er geen gebruik van maakt, je na 2 maanden alsnog een APK moet hebben gedaan.

Gevolgen van te lang geen APK hebben

Als je auto langer dan 2 maanden geen geldige APK heeft en je toch gaat rijden, riskeer je een boete. De RDW controleert dit via het kentekenregister (dus zien ze dit ook als je niet gaat rijden). Als ze constateren dat je auto niet op tijd APK gekeurd is, ontvang je een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Deze boete is 169 euro. Deze boete krijg je 

Voorkomen van boetes

Om boetes te voorkomen, is het belangrijk om de apk-keuringsdatum goed in de gaten te houden. De RDW stuurt normaal gesproken een herinnering wanneer je apk bijna verloopt en de RDW stuurt ook een waarschuwingsbrief wanneer je apk een maand is verlopen. Zorg ervoor dat je op tijd een afspraak maakt bij een erkend keuringsstation om de keuring te laten uitvoeren. Als je je auto helemaal niet gebruikt, kun je er ook voor kiezen om je auto te schorsen. 

Lees hier: hoe moet je je auto schorsen? 

Wat als je auto wel gebruikt wordt?

Als je auto wel wordt gebruikt en de apk is verlopen, loop je direct risico op een boete zodra je de weg op gaat. Het is daarom verstandig om altijd te controleren of je auto apk-gekeurd is voordat je ermee gaat rijden.

Voertuiggegevens.eu

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love