Geplaatst op

Hoe kun je je bandenprofiel meten?

Je banden zijn een enorm belangrijk onderdeel van je auto. Het hebben van banden die nog in goede staat zijn, zorgen niet alleen voor veiligheid, maar ook voor meer comfort tijdens het rijden. Hoe goed je banden nog zijn kun je vaak zien aan het profiel van je autobanden. Het is daarom belangrijk om regelmatig het profiel van je banden te controleren. In Nederland moet je ook een minimaal bandenprofiel hebben, anders kun je een boete krijgen of kom je niet door de apk-keuring heen en kan je auto worden afgekeurd. Hier lees je hoe je dit makkelijk zelf je bandenprofiel van je auto kunt meten.

Wat heb je nodig?

Hoe meet je je bandenprofiel van je auto? Om het bandenprofiel te meten van je auto, heb je een muntstuk nodig. Voor zomerbanden gebruik je een 1 euro muntstuk, terwijl je voor winterbanden een 2 euro muntstuk gebruikt. Deze munten hebben een bepaalde dikte die je helpt om te bepalen of je banden nog voldoende profiel hebben.

Stap-voor-stapbandenprofiel meten

 1. Stap 1: Parkeer je auto op een vlakke ondergrond
  Zorg ervoor dat de auto recht staat geparkeerd. Dit helpt om een zo nauwkeurig mogelijke meting te doen.
 2. Stap 2: Draai de voorbanden naar één kant
  Draai het stuur helemaal naar links of naar rechts. Hierdoor wordt het loopvlak van de band beter zichtbaar en kan je het dus beter zien en kan je er makkelijker bij.
 3. Stap 3: Plaats het muntstuk tussen de profielgroeven
  Pak het euro muntstuk en doe muntstuk het in een profielgroef van de band. Voor zomerbanden gebruik je dus de 1 euro munt en voor winterbanden dus de 2 euro munt. Zorg ervoor dat de buitenrand van het muntstuk naar boven wijst (dit is natuurlijk altijd zo wanneer je hem recht erin doet).
 4. Stap 4: Controleer het profiel
  Kijk vanaf de zijkant naar de band en het muntstuk. Als je de buitenrand van het muntstuk kunt zien, betekent dit dat het bandenprofiel te laag is en de band aan vervanging toe is.
 5. Stap 5: Meet op verschillende plekken
  Om een nauwkeurige meting te krijgen van je bandenprofiel, controleer je het profiel op meerdere plekken van de band. Meet zowel in het midden als aan de buitenkant van de band. Banden kunnen ongelijkmatig afslijten, dus het laagste punt van het profiel bepaalt of de band nog voldoet aan de wettelijke eisen.

Waarom is het belangrijk?

Het wettelijk minimumprofiel voor banden in Nederland is 1,6 millimeter. Dit is belangrijk om voldoende grip op de weg te behouden, vooral bij nat weer. Door regelmatig je bandenprofiel te meten, kun je op tijd nieuwe banden aanschaffen voordat de veiligheid in het gedrang komt. Persoonlijk adviseren wij om bij 3 mm profiel al je banden te vervangen voor je eigen veiligheid op de weg. 

Voertuiggegevens.eu

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love