Geplaatst op

Hoe achterhaal je of een auto/voertuig gestolen is?

Hoe achterhaal je of een auto/voertuig gestolen is?

Hoe kun je checken of een auto/voertuig gestolen is? Wanneer je een auto of ander voertuig wilt aanschaffen of huren, is het van groot belang om te controleren of het voertuig niet gestolen is met een auto/voertuig gestolen check. 

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen of een voertuig gestolen is en zo te voorkomen dat je onbedoeld een gestolen voertuig aanschaft of erin gaat rijden. Op deze pagina vertellen wij jou alles over waar je moet letten om te checken of een voertuig gestolen is. Dit geldt voor alle voertuigen zoals bijvoorbeeld een brommer, scooter, auto of motor. 

Auto gestolen check

Een handige manier om te controleren of een voertuig als gestolen staat geregistreerd, is door een kentekencheck uit te voeren op onze website. Wij maken gebruik van gegevens uit de database van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en dit biedt een overzichtelijke manier om de status van een voertuig te controleren. 

Hoe doe je een kentekencheck om te kijken of een voertuig gestolen is? Voer het kenteken in, druk op check kenteken en krijg direct inzicht in de voertuiggegevens, inclusief eventuele meldingen van diefstal. Je krijgt alleen te zien of het voertuig gestolen is wanneer er aangifte bij de Politie is gedaan. Wanneer er aangifte is gedaan van een gestolen voertuig dan zet de Politie dit in de database van het RDW.  

RDW Kentekenregister

Een andere betrouwbare bron voor het controleren van voertuiggegevens is het kentekenregister van de RDW. Op onze website gebruiken wij de gegevens uit de database van de RDW. Hierdoor kun je via onze website makkelijk checken of een auto/voertuig is gestolen. Ook op de website van de RDW zelf kun je de gegevens van een voertuig bekijken, waaronder of het voertuig als gestolen staat geregistreerd. Deze database van de RDW biedt ook informatie zoals de vervaldatum van de apk, wat handig kan zijn bij het plannen van onderhoud.

Aangifte bij de politie

Ben jij het slachtoffer van diefstal van je voertuig? Als je vermoedt dat een voertuig gestolen is, is het belangrijk om dit direct te melden bij de politie. Door aangifte te doen, wordt de diefstal officieel geregistreerd en opgenomen in het kentekenregister van de RDW. Gedurende de tijd dat het voertuig als gestolen geregistreerd staat, ben je niet aansprakelijk voor de verplichtingen die bij het voertuig horen, zoals motorrijtuigenbelasting en verzekeringen. Wanneer je dus geen aangifte doet ben je dat wel, omdat nergens geregistreerd staat dat het voertuig is gestolen. 

Gestolen auto teruggevonden politie

Het kan natuurlijk zijn dat een gestolen voertuig wordt teruggevonden door de Politie (of door iemand anders). Wordt een gestolen voertuig teruggevonden? Dan zal de politie dit weer aanpassen in de database van de RDW en zal bij een kentekencheck dus ook weer de status veranderen. 

Wacht tot de brief van de RDW

Na terugvinding van het voertuig ontvang je van de RDW een brief waarin wordt vermeld dat je aansprakelijkheid voor het voertuig automatisch weer ingaat. Deze brief krijg je normaal gesproken 30 dagen na de aanpassing in het kentekenregister/database van de RDW. Mag je dan wel al op de openbare weg rijden? Nee, gedurende deze periode is het niet toegestaan om met het voertuig op de openbare weg te rijden. Je moet dus wachten tot je een brief krijgt van de RDW. 

Vroegtijdig rijden met teruggevonden voertuig

Wil je eerder weer de weg op met je teruggevonden voertuig? Dan kun je contact opnemen met de RDW om de aansprakelijkheid eerder te laten ingaan. Dit kan handig zijn als je het voertuig snel weer wilt gebruiken voor bijvoorbeeld werk of andere verplichtingen.

Samenvatting

In Nederland zijn er verschillende manieren om te controleren of een auto of ander voertuig gestolen is. Door gebruik te maken van online kentekenchecks zoals die op Voertuiggegevens.eu en door tijdig aangifte te doen bij de politie, kun je voorkomen dat je onbedoeld een gestolen voertuig koopt. Het is belangrijk om deze stappen te volgen bij het kopen of huren van een voertuig, om problemen en onvoorziene kosten te voorkomen.

Melden van diefstal

Voor het melden van diefstal van auto’s, motoren of vrachtwagens, bel je het Aangifteloket Gestolen Voertuigen van de Politie via 088 – 00 87 444. Het is aan te raden om dit zo snel mogelijk te doen, aangezien een snelle melding de kans op terugvinden vergroot. Houd bij het melden je rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringspapieren bij de hand. 

Wat doe je bij diefstal van een brommer of scooter? Voor diefstal van brom- of snorfietsen kun je aangifte doen op de daarvoor bestemde website.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love