Geplaatst op

Chassisnummer check doen

Chassisnummer check doen

Wil je een chassisnummer check doen? Of je nu een auto/voertuig koopt of een auto/voertuig verkoopt, het checken van het chassisnummer van een voertuig is belangrijk voor het inzien van informatie. Dit nummer geeft je informatie over bijvoorbeeld de geschiedenis en bepaalde voertuigspecificaties. Een chassisnummer check kun je gelukkig makkelijk doen. 

In Nederland heeft het chassisnummer verschillende namen. Deze verschillende namen zijn: het voertuigidentificatienummer, framenummer, productidentificatienummer (PIN), schleppernummer, fahrzeugnummer of serienummer. Hierdoor kun je bijvoorbeeld horen van een voertuigidentificatienummer check, maar dit is dus hetzelfde als een chassisnummer check.

Wat is een chassisnummer?

Voor je het chassisnummer gaat checken is het handig om te weten wat een chassisnummer precies is. Het chassisnummer is een unieke code die aan elk voertuig wordt toegekend bij het produceren van een voertuig. Dit nummer dient als een identificatiemiddel voor dat specifieke voertuig gedurende zijn hele levensduur. 

Met het chassisnummer kan er op een makkelijke manier informatie over een voertuig worden achterhaald, zoals bijvoorbeeld de productiedatum, technische specificaties, eerdere eigenaren en eventuele eerdere schade. Deze informatie kan ook soms achterhaald worden met een kentekencheck als het kenteken bekend is en als het een Nederlands kenteken is. 

Het grote voordeel van een chassisnummer check, is dat je informatie van elk voertuig kan achterhalen zolang je het chassisnummer maar hebt. Hierdoor kun je ook als je bijvoorbeeld een auto wilt gaan exporteren informatie over dit voertuig achterhalen.

Daarnaast wordt kan een chassisnummer gebruikt worden om te bekijken hoe authentiek/origineel de auto/voertuig nog is. Wanneer bijvoorbeeld het geslagen chassisnummer weggehaald is, kan dit bijvoorbeeld er op wijzen dat er een ander frame voor de auto is gebruikt dan het originele frame. Dit kan bijvoorbeeld wijzen op diefstal of een (ernstig) schadeverleden. Daarom is het chassisnummer onder andere een handig middel om dingen te kunnen verifiëren.   

Waar vind je het chassisnummer?

Ga je het chassisnummer checken, dan moet je natuurlijk wel weten wat het chassisnummer van je voertuig is. Dus hoe vind ik het chassisnummer van mijn auto? Je kunt het chassisnummer op drie verschillende plaatsen vinden. Twee hiervan zijn op het voertuig (dus dit deze zijn ook te vinden bij niet-Nederlands geregistreerde auto’s) en één daarvan is niet op het voertuig en ontvang je alleen wanneer het voertuig een Nederlands voertuig is:

  1. Op het kentekenbewijs: voor voertuigen die zijn geregistreerd in Nederland, staat het chassisnummer vermeld op het kentekenbewijs. Dit nummer staat op de achterkant van het kentekenbewijs onder het kopje voertuigidentificatienummer (wat dus hetzelfde is als chassisnummer).
  2. Ingeslagen in het Voertuig: het chassisnummer wordt vaak in het frame van het voertuig gestanst. Dit is een fysieke locatie waar je het nummer kunt vinden, meestal op een goed zichtbare plaats zoals onder de motorkap of aan de onderkant van het dashboard.
  3. Op de constructieplaat of het typeplaatje: In sommige gevallen wordt het chassisnummer ook vermeld op een metalen plaatje dat aan het voertuig is bevestigd. Dit plaatje kan zich bevinden onder de motorkap, aan de binnenkant van de deurpost of op een andere prominent aanwezige locatie.

Waarom een chassisnummer check?

Waarom zou je een voertuigidentificatienummer check doen? Een chassisnummer check is handig om een goed beeld te krijgen van de geschiedenis en staat van een voertuig voordat je het gaat kopen of verkopen. Met behulp van het chassisnummer van een voertuig kun je verschillende belangrijke dingen van het voertuig achterhalen, voorbeelden hiervan zijn:

  • Voertuiggeschiedenis: Door het chassisnummer te controleren, kun je informatie inzien over eerdere eigenaren, de (geschatte) kilometerstand, eventuele eerdere schade en reparaties.
  • Technische Specificaties: Het voertuigidentificatienummer kan ook dingen tonen over de technische specificaties van het voertuig, zoals het type motor, de brandstofsoort, het bouwjaar en de fabrikant.
  • Authenticiteit: Het controleren van het chassisnummer helpt bij het checken van de authenticiteit van het voertuig en kan helpen bij het voorkomen van fraude of diefstal of ontdekken van schade die niet (direct) vermeld wordt.

Hoe doe je een chassisnummer check?

Het doen van een chassisnummer check is makkelijk te doen en kan online worden gedaan via verschillende websites. Een populaire optie om gebruik te maken van de diensten van betrouwbare websites zoals Autoverleden. Via deze link kun je snel en gemakkelijk een chassisnummer check doen en informatie krijgen over het voertuig waarin je mogelijk geïnteresseerd bent.

Het chassisnummer

Het kennen van het chassisnummer van een voertuig is van grote waarde voor zowel kopers als verkopers van een voertuig. Door het doen van een chassisnummer check kun je belangrijke inzichten krijgen over het voertuig die je helpen bij het nemen van verstandige beslissingen met als het gaat om de koop of verkoop van je voertuig.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love