Geplaatst op

België kentekencheck

België kentekencheck

Wil je een Belgische kentekencheck doen? In Nederland biedt de kentekencheck enorm veel informatie over een voertuig, waaronder bijvoorbeeld het merk, type, bouwjaar, eigenaren en nog veel meer. Bij een Nederlandse kentekencheck is het schadeverleden en een geschatte kilometerstand zelfs beschikbaar. Een kentekencheck in België zit net even anders.

Kentekencheck België is niet mogelijk

Voor Nederlanders is een kentekencheck doen dus een belangrijke stap om te doen bij bijvoorbeeld het kopen van een auto. Daarom zullen veel Nederlanders ook een kentekencheck proberen te doen voor een Belgisch voertuig. Echter, in België werkt het systeem anders en in België is een kentekencheck niet mogelijk

Doe daarom in plaats van een kentekencheck een chassisnummer check.

In tegenstelling tot Nederland, waar kentekens aan voertuigen zijn gekoppeld, zijn Belgische kentekens persoonsgebonden. Dit betekent dat het kenteken niet aan het voertuig is gekoppeld, maar aan een persoon. Bij de aanschaf van een nieuwe auto (of ander voertuig) verhuist het kenteken dus mee naar het nieuwe voertuig. Dit Belgische systeem belemmert het doen van een kentekencheck zoals we die in Nederland kennen. 

Ook bestaan er zoveel kentekencheck websites doordat de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) deze informatie beschikbaar stelt. De RDW is een Nederlands bedrijf die alleen Nederlandse voertuigen in haar database heeft. Hierdoor heeft het doen van een kentekencheck met een Belgisch kenteken helemaal geen zin. 

In België is een occasion koper veiliger dan in Nederland

Je kan dus geen kentekencheck doen in België. Je zou dan denken dat het kopen van een tweedehands auto enorm riskant is zonder enige informatie van een overheidsinstantie zoals de RDW. In België zijn kopers juist beter bescherm dan in Nederland bij het kopen van een tweedehandsvoertuig

België steekt boven Nederland uit als het gaat om het beschermen van kopers van een tweedehands auto. In België is het namelijk verplicht om een auto te laten keuren voor verkoop. Deze Belgische keuring kan op meer dan 200 controlepunten in België en er wordt een officieel rapport uitgebracht dat de staat van het voertuig weergeeft. Deze gedetailleerde informatie en keuring minimaliseert het risico op een miskoop natuurlijk aanzienlijk. Bij de aanschaf van een geïmporteerde Belgische auto is het raadzaam om altijd naar dit keuringsrapport te vragen.

Hoe controleer ik een Belgische occasion?

Als je een Belgische tweedehandsauto wilt kopen wil je er zeker van zijn dat je geen miskoopt begaat. Dit hoeft gelukkig niet, omdat er ook andere manieren nog zijn om een voertuig te checken.

Controleer het chassisnummer

Hoe controleer je dus een Belgische occasion wanneer je geen kentekencheck kunt doen? Aangezien het niet mogelijk is om via het kenteken informatie op te vragen over een Belgische auto, biedt een chassisnummercheck (VIN-check) een andere mogelijke uitkomst. Het unieke Voertuig Identificatie Nummer (VIN) van een auto blijft altijd hetzelfde en kan gebruikt worden om voertuiginformatie op te vragen. Dit nummer kan opgevraagd worden bij de verkoper of zelf opgezocht worden tijdens een bezichtiging. 

Verplichte controle

Bij de verkoop van tweedehandsvoertuigen in België is een keuring dus verplicht voordat het voertuig wordt ingeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Deze keuring, die een jaar geldig is, geeft een tweedehandsrapport dat de koper inzicht geeft in de staat van het voertuig. De keuring is verplicht voor verschillende voertuigcategorieën in België, waaronder personenwagens, lichte bedrijfsvoertuigen, kampeerwagens en bepaalde motorfietsen. Verschillende documenten moeten worden voorgelegd wanneer het voertuig gekeurd gaat worden, waaronder inschrijvingsbewijzen, keuringsbewijzen en andere relevante informatie met betrekking tot de uitrusting van het voertuig.

Er zijn twee soorten keuringen: een volledige tweedehandskeuring en een vereenvoudigde visuele keuring, afhankelijk van de recentheid van de vorige keuring en de geldigheid van het keuringsbewijs. De kosten variëren voor beide keuringen. 

Er zijn ook nog een aantal uitzonderingen op de keuringsplicht in België, zoals overdrachten binnen familierelaties na overlijden, waarbij specifieke documenten moeten worden verstrekt. 

Welke informatie krijg ik na een chassisnummercheck?

Een chassisnummercheck biedt een uitgebreid overzicht van de auto. Naast standaardinformatie zoals het merk, type, bouwjaar en motor, kunnen ook het schadeverleden en de kilometerstand worden opgevraagd. Het schadeverleden wordt gedetailleerd weergegeven, inclusief foto’s indien deze beschikbaar zijn. Ook wordt de kilometerstand gecontroleerd aan de hand van onderhoudsbeurten om mogelijke fraude te kunnen detecteren.

In België bestaat er ook een organisatie die de kilometerstand controleert van voertuigen, genaamd de Car-Pass. Bij verkoop moet de verkoper een recent afgegeven Car-Pass certificaat verstrekken, waarop de historie van tellerstanden vermeld staan. Bij import van een Belgische auto is het belangrijk om ook dit certificaat te verkrijgen als je er helemaal zeker van wilt zijn dat je geen miskoopt begaat.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love