Geplaatst op

Auto afgekeurd wat nu?

auto afgekeurd wat nu

Wat te doen als je auto is afgekeurd voor de APK? Je hebt je auto naar de APK (Algemene Periodieke Keuring) gebracht, in de hoop dat alles goed verloopt. Helaas krijg je het bericht dat je auto is afgekeurd. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar geen zorgen, op deze pagina vertellen we je de stappen die je nu het beste kunt nemen als je auto is afgekeurd.

Wat is APK eigenlijk?

Wat is de APK? APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Dit is een wettelijk verplichte keuring om de verkeersveiligheid en milieunormen van een voertuig te controleren. Elk voertuig in Nederland moet om de zoveel tijd worden gekeurd. Dit is afhankelijk van de leeftijd van het voertuig en het type voertuig.

Waar wordt op gecontroleerd tijdens de APK?

Tijdens de APK worden verschillende er aspecten van je auto gecontroleerd. Denk aan de verkeersveiligheid, waarbij onder andere de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie worden nagekeken door de keurmeester.

Afkeuringsgronden

Als er tijdens de keuring iets aan het licht komt wat niet in orde is, kan je auto worden afgekeurd of kan dit wanneer dit niet opgelost kan worden leiden tot een afkeuring. Deze dingen kunnen variëren van kleine zaken die meteen kunnen worden verholpen tot grotere problemen die nader onderzoek vereisen of waarvoor bijvoorbeeld eerst overleg nodig is.

Klein of groot probleem?

Is het probleem klein en kan het direct worden verholpen? Dan zal je auto niet direct worden afgekeurd voor de APK. Als het probleem groter is, ontvang je een keuringsrapport waarin staat wat er mis is en waarom de auto is afgekeurd.

Second opinion en klachtenprocedure

Wat te doen als je auto is afgekeurd, maar je hier niet mee eens bent? Ben je niet eens met de keuring? Je hebt dan het recht om een second opinion aan te vragen bij een andere garage. Daarnaast kun je bij onenigheid met de keuringsinstantie een klacht indienen bij de RDW (Dienst Wegverkeer). Let wel op dat hier extra kosten bij komen kijken. 

Wat nu met je afgekeurde auto?

Wat je ook kunt doen als je auto is afgekeurd, is eieren voor je geld kiezen. Je hebt verschillende opties. Je kunt ervoor kiezen om de reparaties te laten doen en je auto opnieuw te laten keuren. Maar als de kosten te hoog zijn of als je geen zin hebt in gedoe, kun je er ook voor kiezen om je auto te verkopen of naar de sloop te brengen. Zo is het bij oudere auto’s het soms niet meer waard om de auto te repareren en is het dan een mooi moment om afscheid te nemen van je auto. 

Verlopen APK?

Het is belangrijk om te weten dat je APK maximaal twee maanden mag zijn verlopen. Is je APK langer verlopen dan 2 maanden? Dan riskeer je een boete van het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau). Ook mag je niet rijden met een verlopen APK, tenzij je onderweg bent naar de garage voor een keuring of reparatie.

Voertuiggegevens.eu | + berichten

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love