APK keuring

APK Keuring

In Nederland (en de rest van Europa) is het verplicht om een voertuig APK gekeurd te hebben. Naast dat het wettelijk is verplicht, is het ook van belang voor eigen veiligheid. Waarom is het belangrijk om een dergelijke keuring te hebben? En wat zijn de risico’s?

Wettelijke verplichting

In Europa is het verplicht om een auto te laten keuren. Deze keuring moet worden gedaan aan de hand van voorgeschreven bepalingen. Hoe vaak een voertuig gekeurd moet worden, is afhankelijk van de auto.

Bij nieuwe auto’s moet een keuring om de een of twee jaar worden gedaan. Bij een tweedehands auto moet het meestal om de een of twee jaar. De reden van deze wettelijke verplichting is om onveilige en vervuilende voertuigen niet aan het verkeer te laten deelnemen. Dit is voor de veiligheid van jezelf, maar ook voor andere mensen.

Wat is een APK keuring?

Het is niet de bedoeling dat je langs de kant van de weg komen te staan, omdat je autopech hebt. Vandaar dat een auto regelmatig APK gecontroleerd moet worden. Om dit regelmatig te doen, is er de verplichte APK keuring.

Indien je een oudere auto hebt, is het zelfs raadzaam om vaker je auto te laten controleren. Een keuring kan je laten doen via een keuringsinstantie. Bij een dergelijke keuring wordt de auto nagekeken. Denk aan de ophanging, vergrendeling, verlichting, voorruit, gordels, stuurinrichting, remmen en de carrosserie. Als dit allemaal goed werkt, kun je weer veilig deelnemen aan het verkeer.

De keuringsinstantie geeft een rapport mee. Hierin staat of het voertuig wel of niet is goedgekeurd.

Hoe weet je wanneer een auto gekeurd moet worden?

Na een APK keuring wordt er een datum vastgesteld voor een nieuwe keuring. Dit is de vervaldatum. Tot twee maanden voor de vervaldatum mag een voertuig gekeurd worden. 11 weken voor de vervaldatum krijg je een brief van de RDW.

Na het ontvangen van de brief moet de auto dus binnen enkele weken gekeurd worden. De vervaldatum is ook te raadplegen door naar de datum van het APK keuringsrapport te kijken. Daarnaast kan de vervaldatum worden opgezocht door middel van een online kentekencheck.

Te laat of niet laten keuren?

Ben je te laat? Het enige wat je dan mag doen is naar de garage rijden. De auto is in die tijd ook niet verzekerd. Dit komt doordat in de wet is beschreven dat een verzekering alleen geldt als een voertuig APK-gekeurd is.

Bovendien heb je kans dat je een boete krijgt. Als de politie erachter komt dat je auto niet gekeurd is, maar je wel de weg op bent gegaan, kun je een boete krijgen. Deze ligt boven de 100 euro. De laatste jaren stijgt het aantal boetes op dit gebied. Daarom wordt de prijs opgedreven.

Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.

Spread the love