APK check doen?

APK Keuring

In Nederland (en de rest van Europa) is het verplicht om een voertuig APK gekeurd te hebben. Naast dat het wettelijk is verplicht, is het ook van belang voor eigen veiligheid. Waarom is het belangrijk om een dergelijke keuring te hebben? En wat zijn de risico’s? En hoe check je wat er gebeurd is bij een APK en wanneer je een APK moet doen?

Wettelijke verplichting

Het doen van een APK is verplicht. In Europa is het verplicht om een auto te laten keuren. Deze keuring moet worden gedaan aan de hand van voorgeschreven bepalingen. Hoe vaak een voertuig gekeurd moet worden, is afhankelijk van de auto.

Bij nieuwe auto’s moet een keuring om de een of twee jaar worden gedaan. Bij een (oudere) tweedehands auto moet het meestal om de een of twee jaar. De reden van deze wettelijke verplichting is om onveilige en vervuilende voertuigen niet aan het verkeer te laten deelnemen. Dit is voor de veiligheid van jezelf, maar ook voor andere mensen.

Wat is een APK keuring?

Het is niet de bedoeling dat je langs de kant van de weg komen te staan, omdat je autopech hebt. Vandaar dat een auto regelmatig APK gecontroleerd moet worden. Om dit regelmatig te doen, is er de verplichte APK keuring.

Wanneer je een oudere auto hebt, is het zelfs raadzaam om vaker je auto te laten controleren. Een keuring kan je laten doen via een keuringsinstantie. Bij een dergelijke keuring wordt de auto nagekeken. Denk aan de ophanging, vergrendeling, verlichting, voorruit, gordels, stuurinrichting, remmen en de carrosserie. Als dit allemaal goed werkt, kun je weer veilig deelnemen aan het verkeer.

De keuringsinstantie geeft een rapport mee. Hierin staat of het voertuig wel of niet is goedgekeurd.

Hoe weet je wanneer een auto gekeurd moet worden?

Na een APK keuring wordt er een datum vastgesteld voor een nieuwe keuring. Dit is de vervaldatum. Tot twee maanden voor de vervaldatum mag een voertuig gekeurd worden. 11 weken voor de vervaldatum krijg je een brief van de RDW. Daarnaast kun je ook met een kentekencheck zien wanneer je auto APK is gekeurd en zelfs checken wat er tijdens een APK is gebeurd.

Na het ontvangen van de brief moet de auto dus binnen enkele weken gekeurd worden. De vervaldatum is ook te raadplegen door naar de datum van het APK keuringsrapport te kijken. Daarnaast kan de vervaldatum worden opgezocht door middel van een online kentekencheck.

APK check doen

Wanneer je wilt nakijken wanneer je auto apk-gekeurd moet worden, kun je dit doen met een kentekencheck.

Stap 1: ga naar onze kentekencheck voer het kenteken in.

Doe de kentekencheck

Stap 2: druk op check kenteken.

Druk op check kenteken

Stap 3: scroll naar het kopje onderhoud hier zie je je APK check staan. Wil je meer informatie over de APK? Druk dan op opvragen.

De APK check

Te laat of niet laten keuren?

Ben je te laat met je APK? Het enige wat je dan mag doen is naar de garage rijden verder is het rijden in de auto verboden. De auto is in die tijd ook niet verzekerd. Dit komt doordat in de wet is beschreven dat een verzekering alleen geldt als een voertuig APK-gekeurd is, omdat je misschien wel in een gevaarlijk voertuig aan het rijden bent. Je hebt nog twee maanden de tijd om je voertuig te laten APK-keuren.

Bovendien heb je kans dat je een boete krijgt. Als de politie erachter komt dat je auto niet gekeurd is, maar je wel de weg op bent gegaan, kun je een boete krijgen. Deze ligt boven de 100 euro. De laatste jaren stijgt het aantal boetes op dit gebied. Daarom wordt de prijs opgedreven.

Voertuiggegevens.eu

Kai Evers is een echte ware autoliefhebber. Kai heeft veel auto's gehad en weet hierdoor alles over auto's, kentekens en voertuiggegevens.

Spread the love